Η μάχη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ανεργίας που πλήττει τη χώρα μας αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή. Το μήνυμα αυτό έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με την προσωπική του παρουσία στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, απ’ όπου εξήγγειλε την εφαρμογή μιας σειράς προγραμμάτων με στόχο τη δημιουργία 444.000 ευκαιριών απασχόλησης για ανέργους τη διετία 2014-2015. «Το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος» τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως «μετά από έξι χρόνια ύφεσης η κυβέρνηση σταμάτησε την άνοδο της ανεργίας, ενώ το επόμενο και πιο αποφασιστικό βήμα είναι η μείωσή της».

Επανένταξη στην αγορά εργασίας


Αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη ξεκινάει άμεσα». Ωστόσο στο μεσοδιάστημα και έως τη δημιουργία νέων υγιών θέσεων μέσω της ανάπτυξης, η κυβέρνηση προχωρεί στην άμεση εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων απασχόλησης –για την τρέχουσα διετία 2014-15 –δίνοντας έμφαση στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ευκαιρίες σε νέους αλλά και σε μακροχρόνια ανέργους.
Ο κ. Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση και του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, εξήγγειλε τρεις πυλώνες μέτρων, που θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους του νυν και του επομένου ΕΣΠΑ, με το συνολικό τους κόστος να φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Το 80% των θέσεων που θα δημιουργηθούν αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μόνο το 20% τον δημόσιο τομέα.
Για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες


Τα προγράμματα αφορούν πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των προοπτικών πρόσβασης στην αγορά εργασίας: από μαθητεία και κατάρτιση μέχρι την πρώτη επαγγελματική εμπειρία για τους νέους, τη στήριξη επιχειρηματικότητας των νέων, προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

1.
Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για: Την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων. Την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών. Την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από τοπικά σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένους και οροθετικούς). Τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν. Την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής.

2.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτός θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος υπολογίζονται σε 240.000. Αυτοί θα έχουν την ευκαιρία είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους, είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, είτε να συνδυάσουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι μέσα στο 2014 και στο 2015 να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν «έβαλε» το πρώτο του ένσημο.

3.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους. Οι μισοί εξ αυτών θα απορροφηθούν εφέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την κάλυψη ευπαθών ομάδων
Παρεμβάσεις στην ασφαλιστική νομοθεσία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ανακοίνωσε ταυτοχρόνως με τα προγράμματα απασχόλησης ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Συγκεκριμένα:
  • Παρατείνεται κατά έναν χρόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογενειών τους, με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων (αντί 100 που ίσχυε ως τώρα).
  • Παρατείνεται κατά ένα έτος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια ανέργους, που η κάλυψή τους έληγε στις 28/2/2014, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Χορηγείται το ΕΚΑΣ σε όλους τους αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
  • Οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων για τους οποίους εκκρεμεί –στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ –η ιατρική κρίση, χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, θα καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί όλες αυτές οι εκκρεμότητές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ