Αμφισβητεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έθεσε βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 αποτρέποντας την ένταξη της γειτονικής πΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένου σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του ονόματος των Σκοπίων, είπε επαναλαμβάνοντας την θέση που έχει διατυπώσει και παλαιότερα, ότι «στο Βουκουρέστι η Ελλάδα δεν διατύπωσε κανενός είδους βέτο, διότι δεν ετέθη καθόλου κάποιο ζήτημα που να επιβάλει τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Επίσης, ανάφερε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ το αντιμετωπίζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε όλα τα επίπεδα –σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων- με συναίνεση». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ευρύτατη ομάδα χωρών-μελών που έχουν την ίδια ακριβώς αντίληψη για τα κριτήρια και το ρυθμό διεύρυνσης».

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Καμμένου ότι «στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος Μπους πρότεινε στον τότε πρωθυπουργό της χώρας, στον κ. Κ. Καραμανλή, να γίνει δεκτή η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με το όνομα ΄΄Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας΄΄ και η απάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος ήταν ΄΄Όχι΄΄!». «Αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδος», πρόσθεσε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καμμένος δήλωσε αντίθετος «με οποιαδήποτε χρήση του όρου ΄΄Μακεδονία΄΄» και τάχθηκε κατά της αποδοχής εκ μέρους της Ελλάδας του γεωγραφικού προσδιορισμού του ονόματος της γείτονος χώρας διότι, όπως είπε, «καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό και ουσιαστικά υπαναχωρεί η Ελλάδα από τις πάγιες θέσεις της», ενώ έθεσε θέμα είτε σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είτε δημοψηφίσματος «για να αποφασίσει ο λαός».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επίσημη θέση ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο ΄΄Μακεδονία΄΄ που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως, θέλουμε ένα τέτοιο όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή». Ενώ αναφορικά με την στάση των Σκοπίων, είπε ότι «δεν γίνεται δεκτή η θέση αυτή γιατί αναμφίβολα η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στο διάλογο».

«Δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τη μετριοπάθεια και την δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι «η βασική αντίρρησή τους είναι πώς δήθεν δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί το συνταγματικό τους όνομα για λόγους εθνικής και θεσμικής αξιοπρέπειας».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατέστησε, πάντως, σαφές ότι «η Ελλάδα δεν προβάλλει αντιρρήσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. επειδή είναι ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος, επειδή θέλουμε να επιβάλλουμε την αλλαγή ονόματος». Όπως εξήγησε, «η επίλυση του του διεθνούς νομικού ζητήματος σε σχέση με το όνομα είναι υποχρέωση σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Και συμπλήρωσε: «Η ένταξη της γειτονικής μας χώρας στους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να γίνει –και θα γίνει– μόνο όταν ισχύσουν όλα τα γενικά κριτήρια που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη μέλη, που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και πιο συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως είπε «τα κριτήρια αυτά, ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σχηματοποιημένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι τα λεγόμενα γενικά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης». «Αντίστοιχα είναι και τα κριτήρια που ισχύουν στο ΝΑΤΟ. Τα κριτήρια αυτά είναι ο σεβασμός της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός της περιφερειακής σταθερότητας, η συμβολή στους σκοπούς που έχει είτε η Ατλαντική Συμμαχία είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τέτοιου είδους ζητήματα θέτουν όλα τα κράτη, για όλα τα υποψήφια κράτη», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.