ΘΕΑΤΡΟ



«Το τίμημα» στο ΚΘΒΕ


Από 31/1
«Το Τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή στο Νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Τι κάνεις όταν όλα γύρω σου καταρρέουν; Ονειρεύεσαι ή απλώς επιβιώνεις; Σε μετάφραση Ειρήνης Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ασπας Καλλιάνη. Με τον Σταύρο Ζαλμά και τους Στέλλα Καζάζη, Αλέξανδρο Μούκανο και Χρήστο Σιμαρδάνη. Στις 21.00. Ως το τέλος Μαρτίου.
ΜΟΥΣΙΚΗ


Αφιέρωμα στον Νικολόπουλο

Στις 28 & 29/1
«Της ζωής μου τα τραγούδια» είναι ο τίτλος των δύο συναυλιών του Χρήστου Νικολόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη και την Τετάρτη. Τις μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού δημιουργού ερμηνεύουν οι Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μέλινα Ασλανίδου, Γιώτα Νέγκα. Ωρα έναρξης: 20.30.
ΟΠΕΡΑ

Αυλαία για τον «Μάκμπεθ»

Η όπερα του Βέρντι «Μάκμπεθ» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη). Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία: Λορέντσο Μαριάνι. Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζεται ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ η υψίφωνος Τατιάνα Μελνιτσένκο είναι η Λαίδη Μάκμπεθ της παραγωγής. Σήμερα Κυριακή η τελευταία παράσταση. Στις 20.00.
ΧΟΡΟΣ


«Ταξίδι στην αιωνιότητα»

Το «Ταξίδι στην αιωνιότητα», η παραγωγή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που έκανε πρεμιέρα την περυσινή σεζόν, επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια. Η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή με προσθήκη νέων μουσικών θεμάτων της Ελένης Καραΐνδρου. Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλα. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης/Αναστάσιος Συμεωνίδης. Παραστάσεις: 1, 2, 5, 7, 8, 9/2. Στις 20.00.
ΘΕΑΤΡΟ


Ο Κιμούλης «Επιστάτης»

Το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Ο επιστάτης» σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης και παίζει μαζί με τον Νίκο Γεωργάκη και τον Γιώργο Χρανιώτη. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, στις 21.00.
Ερχονται οι «Φανερωμένες»

Δύο διαφορετικά κείμενα σε μία ενιαία παράσταση είναι οι «Φανερωμένες», που αποτελούνται από την «Αυτοβιογραφία» της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου και τη «Φανερωμένη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου και ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Παίζει η Μαρία Ζορμπά. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν της οδού Φρυνίχου, από τη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.
Ο Μολιέρος στην Πάτρα

Την κωμωδία του Μολιέρου «Ζορζ Νταντέν» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της αχαϊκής πρωτεύουσας. Θέμα του ο απατημένος σύζυγος που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σατανική κοινωνική μηχανή. Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος. Σκηνοθεσία και μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Παίζουν: Διονύσης Βούλτσος, Θανάσης Δόβρης, Μαρία Κατριβέση, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Νίκας, Σοφία Σεϊρλή, Στέλιος Σοφός, Ανδριάνα Χαλκίδη. Ως τις 23 Φεβρουαρίου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Σχέδια μεικτής τεχνικής της Βανέσσας Αναστασοπούλου και της Ελένης Θεοφυλάκτου περιλαμβάνει η έκθεση που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Στη σειρά των έργων της Βανέσσας Αναστασοπούλου έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια, ακουαρέλες και κλωστές σε χειροποίητα χαρτιά ενώ της Ελένης Θεοφυλάκτου κυρίως σχέδια με μολύβι και κάρβουνο. Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη της πλατείας Κολωνακίου (20). Ως τις 15 Φεβρουαρίου.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Κάτια Αρφαρά. Πέντε ταλαντούχοι χορογράφοι της νέας γενιάς (Πολ Μπλάκμαν και Χριστίνα Γουζέλη, Ελπίδα Ορφανίδου και Χουάν Περνό, Λενιώ Κακλέα, Παναγιώτα Καλλιμάνη) παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στη Στέγη αποτυπώνοντας τις σύγχρονες τάσεις του χορού σε τέσσερα έργα. Από 1 ως 7 Φεβρουαρίου.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


Ο Τεό και οι νέοι

Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το αφιέρωμα «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων» που περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη σχολιασμένες από νέους καλλιτέχνες (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, τηλ. 210 3612.046).
Εννέα ταινίες για τον Λένιν

Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου το αφιέρωμα στον Βλαντίμιρ Λένιν με αφορμή τα 90 χρόνια από τον θάνατό του. Ανάμεσα στις εννέα ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης που θα προβληθούν, οι «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» και «Σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής». Στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα (Κρέμου 141, Καλλιθέα) και Τιτάνια (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Λέκκας στην Ηλιούπολη

Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά απόψε στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη τραγούδια του ρεπερτορίου του, ενώ δεν θα λείψουν και ακυκλοφόρητα τραγούδια του, καθώς και παραδοσιακά κομμάτια.
Θηβαίος και Πασχαλίδης

Για δύο ακόμη Παρασκευές συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου οι Χρήστος Θηβαίος και Μίλτος Πασχαλίδης. Ερμηνεύουν κομμάτια του ρεπερτορίου τους.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ


«Γραφές της Μεσογείου»

Σειρά 12 μαθημάτων για την εικαστική περιπέτεια του γράμματος διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη. Διδάσκει η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου και ο κύκλος των μαθημάτων θα αρχίσει στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 6 Μαΐου. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22, Κεραμεικός). Πληροφορίες, τηλ. 210 3671.067.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ