Ομαδική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν χθες, Δευτέρα, 407 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και στρέφονται κατά της εγκυκλίου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που προβλέπει τις διαδικασίες μετάταξής τους.
Ζητούν την ακύρωση και την αναστολή εκτέλεσης της εγκυκλίου της 29ης Νοεμβρίου 2013 (ΔΙΠΙΔ/Β. 2/Δ/83/οικ. 32170) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά το μέρος που αφορά την πρόσθετη μοριοδότηση δημοτικών αστυνομικών της σειράς του έτους 2010 και την εξαίρεση από την προϋπόθεση να έχει κάποιος υπάλληλος προϋπηρεσία οκτώ ετών για να μετακινηθεί σε θέση ανώτερης κατηγορίας από αυτή που κατείχε.
Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο δρ Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους των 407 δημοτικών αστυνομικών την προσφυγή, θα ακολουθήσει την ερχόμενη Πέμπτη νέα ομαδική προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ από άλλη μεγάλη ομάδα δημοτικών αστυνομικών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, μαζί με το νέο κύμα αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής θα σταλούν και εξώδικα υπομνήματα προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προς τον ΑΣΕΠ.
Παρέμβαση ΠΟΕ-ΟΤΑ
Εν τω μεταξύ η ΠΟΕ-ΟΤΑ με δημόσια παρέμβασή της καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολουθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών σε νέες θέσεις. Υπογραμμίζει ότι «ως φαίνεται μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και την αποκατάσταση «ημετέρων»».
Μιλά για «ρουσφέτια» μέσω μίας διαδικασίας που «προάγει την αναξιοκρατία και προκαλεί ερωτήματα ακόμη και για τη νομιμότητά της, αφού και το ΑΣΕΠ παρακάμπτεται εντέχνως».
Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει αποστείλει αναλυτική επιστολή (9.12.2013) τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου «να σταματήσει η εξαπάτηση και εκμετάλλευση των δημοτικών αστυνομικών», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το παιχνίδι για το βόλεμα «ημετέρων».
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «όλες μαζί ως «πακέτο» οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες δείχνουν το μέγεθος της πολιτικής απάτης σε βάρος των δημοτικών αστυνομικών με στόχο αφενός να προχωρήσει σε απολύσεις, όπως έχει συμφωνήσει με την τρόικα και αφετέρου να βολέψει κάποιους δικούς της μέσα από μία διαδικασία η οποία δεν αναγνωρίζει προσόντα και ικανότητες, αλλά μετράει το κομματικό συμφέρον».