Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης στον διαγωνισμό που διενεργούν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης στον διαγωνισμό που διενεργούν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την υποβολή της «τελευταίας και καλύτερης» προσφοράς από τους τρεις συμμετέχοντες στις 4 Δεκεμβρίου, οι φάκελοι θα αποσφραγιστούν με την κατάθεση και των σχετικών εγγυητικών επιστολών, με τελευταία προθεσμία την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα διασφαλίσουν την επάρκεια των κεφαλαίων θα καταθέσουν η Plepi Holdings, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Olayan, η AGC, σχήμα που υποστηρίζεται από έξι επενδυτές με αραβικά κεφάλαια στο οποίο συμμετέχει ο τουρκικός όμιλος Dogus, και η κοινοπραξία της Colony Capital Acquisitions με την Dolphin Capital Investors Ltd (DCI) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έρχεται σε συνέχεια της 29ης Νοεμβρίου, κατά την οποία αποσφραγίστηκαν οι δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλαν αρχικά τα τέσσερα σχήματα και παράλληλα άνοιξαν και οι εκτιμήσεις από τους ανεξάρτητους εκτιμητές. Από τη διαδικασία αυτή προέκυψε ότι το χαμηλότερο τίμημα προσέφερε η Lamda Development, η οποία αποκλείστηκε.
Ζητούν ανάκληση


Εν τω μεταξύ την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό ΠΕΚΑ, ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για παράνομη οικοδόμηση σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις διαδικασίες πώλησης του ακινήτου διέταξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε για την υπόθεση ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Νίκος Γαλανός, με τον φάκελο της υπόθεσης να βρίσκεται στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και διερευνούμενα αδικήματα την απιστία και την απάτη.
Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της χερσονήσου στον Λαιμό φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), καθώς προβλέπει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στο σύνολο της έκτασης, τόσο της ιδιοκτησίας της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (193 στρέμματα) όσο και της έκτασης του Δημοσίου (ΕΟΤ) που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (115 στρέμματα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συνολικά έκταση που είναι διαθέσιμη για ανάπτυξη real estate και κατασκευή πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν την εμπορική αξιοποίηση και του οικονομικού τιμήματος του ακινήτου. Με βάση το πλάνο, η συνολική οικοδομήσιμη έκταση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ., συμπεριλαμβάνοντας τη διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας 17.000 τ.μ., για αξιοποίηση μέσω του real estate (κατασκευή πολυτελών τουριστικών βιλών κ.ά.), στο πλαίσιο ενός σύνθετου επενδυτικού σχεδίου.
Συντελεστής 18,5%


Οπως υπογραμμίζουν πηγές της Τράπεζας, η οικοδομήσιμη έκταση αντιστοιχεί σε συντελεστή 18,5%, ο οποίος είναι χαμηλότερος από το ποσοστό 20% που προβλέπεται στο Διάταγμα Προστασίας, ενώ η κάλυψη 10% είναι η ίδια με αυτήν που ίσχυε στο παρελθόν, μετά τον πόλεμο. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι στο πλάνο αξιοποίησης της έκτασης απλώς αλλάζει η χρήση και από αμιγώς ξενοδοχειακή γίνεται και οικιστική, αφού τα νέα τουριστικά προϊόντα προβλέπουν τη δημιουργία τουριστικής κατοικίας. Εκτιμούν εξάλλου ότι η μεγιστοποίηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου από τον τελικό επενδυτή θα επιτευχθεί με την κατασκευή λίγων και πολυτελών κατοικιών στον Αστέρα, οι οποίες θα πουληθούν σε αναλογικά πολύ υψηλότερο τίμημα.
Προϋπόθεση εξάλλου για το πλάνο αξιοποίησης είναι να έχει και τουριστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και προβλέπεται η διατήρηση τουλάχιστον μιας ξενοδοχειακής μονάδας, παράλληλα με την ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας, της μαρίνας Βουλιαγμένης που έχει μισθωθεί ως το 2052 και της όμορης παραλίας Astir Beach για την οποία η Αστήρ έχει δικαιώματα χρήσης ως το 2022.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk