Τη δυνατότητα τοποθέτησής του από οποιαδήποτε πλευρά του θα επιτρέπει το νέο και μικρότερο USB 3.1, σύμφωνα με την κοινοπραξία USB 3.0 Promoter Group. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, το νέο βύσμα USB Type-C πρόκειται να «παντρέψει» τις διαφορετικές εκδοχές του σημερινού USB – microUSB, miniUSB, type A, type B – αυξάνοντας παράλληλα το εύρος ζώνης (bandwidth) στα 10Gbps.

Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι θα συνοδεύεται από μια νέα υποδοχή, γεγονός που με τη σειρά του μεταφράζεται στο ότι δεν θα είναι συμβατό με υπάρχοντα μοντέλα ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.).

Μικρότερο μέγεθος, μεγαλύτερη απόδοση

Ο όμιλος υποστηρίζει ότι το νέο USB θα προσφέρει τη δυνατότητα στα κινητά και σε άλλες μικροσυσκευές νέας γενιάς που φορτίζουν με αυτόν τον τρόπο, να γεμίζουν τις μπαταρίες τους ταχύτερα, στη μεταφορά δεδομένων να πραγματοποιείται αστραπιαία και πάνω από όλα δεν θα μπαίνουμε πλέον στη διαδικασία αναζήτησης της… σωστής πλευράς του βύσματος καθώς θα είναι το ίδιο, απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς.

«Οι καταναλωτές απαιτούν τώρα πιο λεπτά προϊόντα με καλύτερο σχεδιασμό και εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη αυτή» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Τζεφ Ράβενκραφτ. Τόνισε ακόμα, ότι η απόφαση για μια νέα λεπτότερη εκδοχή «διπλής όψης» δεν σχετίζεται με την απόφαση της Apple να προχωρήσει σε παρόμοιο σύστημα.

Ο λεπτομερής προσδιορισμός των δυνατοτήτων του προτύπου του νέου connector πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα του 2014, ενώ το τελικό μοντέλο υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το 2016.