Ουκρανία: Διάλογο και μεταρρυθμίσεις ζητούν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη χρήση υπερβολικής βίας κατά διαδηλωτών στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές να απέχουν από την πρόκληση περαιτέρω συγκρούσεων. Ο Τζον Κέρι κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση «να ακούσει τις φωνές του λαού της», μετά την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, απόφαση που οδήγησε σε διαδηλώσεις. Έτοιμος για διάλογο ο ουκρανός πρωθυπουργός, υπό τον όρο να σταματήσει ο αποκλεισμός κυβερνητικών κτιρίων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη χρήση υπερβολικής βίας κατά διαδηλωτών στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές να απέχουν από την πρόκληση περαιτέρω συγκρούσεων.

«Καλούμε την Ουκρανία να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να στηρίξει την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Καλούμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμμετάσχουν σε διάλογο και να ξεκινήσουν διαδικασία μεταρρυθμίσεων» ανέφεραν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, μετά την Εαρινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση «να ακούσει τις φωνές του λαού της», μετά την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, απόφαση που οδήγησε σε διαδηλώσεις.

«Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να ακούσουν τις φωνές των πολιτών του που θέλουν να ζουν ελεύθερα και με ευημερία. Καλούμε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν ειρηνικά. Η βία δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους διαδηλωτές, αλλά τους ζήτησε να σταματήσουν τον αποκλεισμό των γραφείων της κυβέρνησης και άλλων κρατικών κτιρίων.

«Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους αντιπροσώπους των διαδηλωτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας σημαντικός όρος. «Οι διαδηλωτές πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάληψη των κτιρίων της κυβέρνησης και να σταματήσουν να εμποδίζουν την κρατική διοίκηση από το να εργαστεί» τονίζει.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk