Tις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκεί Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο ρώσος ΥΠΕΞ μίλησε στο Συμπόσιο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προσκληθεί στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε από τον Λαβρόφ ο Σαμαράς

Το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου έθεσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ρωσική πλευρά, στη διάρκεια των επαφών του, την Τετάρτη, με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ.

Κατά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.

Οι ομιλίες στο συμπόσιο

Στην παρέμβασή του στο Συμπόσιο ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο που ζούμε».

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα. «Οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, οι οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι αποτελεί «ανεκπλήρωτο χρέος» η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Οι επαφές Λαβρόφ

Tις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

«Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός» υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Λαβρόφ μετέβη στο Προεδρικό, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. «Οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μία ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες -θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε- είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για το ένα εκατομμύριο ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζοντας ότι το 2014 θα γίνουν δύο εκατομμύρια, και τόνισε ότι αυτό ήταν μία εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Επιπλέον, σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία λέγοντας: «Πολεμήσαμε πολλές φορές μαζί. Μας βοηθήσατε το 1821 στη μεγάλη απελευθερωτική επανάστασή μας, πολεμήσαμε μαζί ενάντια στον ναζισμό και τώρα έχουμε μία εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε για τη θαυμάσια, όπως την χαρακτήρισε, διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιανουάριο στο Σότσι, ενώ έκανε αναφορά στην πνευματική εγγύτητα, όπως είπε, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα του ρώσου υπουργού

Θα ακολουθήσει κατ’ιδίαν συνάντηση Βενιζέλου- Λαβρόφ και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Στην ατζέντα του ρώσου υπουργού είναι η συνεργασία ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Μόσχα δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τον ΟΣΕ. Αλλωστε, τον Λαβρόφ συνοδεύει και ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Το απόγευμα ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.