Aνεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, με σφοδρή προσωπική επίθεση την οποία εξαπέλυσε νωρίτερα την Τρίτη κατά του πρωθυπουργούΑντ. Σαμαρά, κατά την συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά κοινοβουλευτικό λιποτάκτη και είπε πως πρέπει «να σταματήσει να κρύβεται και να φυγομαχεί», ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση περνά πλέον από την «κλοπή του εισοδήματος στην δήμευση της περιουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να απαντήσει στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντολίτευσης για το θέμα.

Με αφορμή την πρόςφατη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, κ. Τσίπρας μίλησε για «εξευτελιςτική αντιμετώπιση και συμπλήρωσε ότι ο εξευτελσμός αφορά και στη χώρα». Σημείωσε ότι πρόκειται για αντιμετωπίζει για «πλήρη απαξίωση προς τον πρωθυπουργό», κάτι που χαρακτήριςε οχι μόνο «κατάντια για τον κ. Σαμαρά, αλλά και ντροπή για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των υποβρυχίων, λέγοντας ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος είναι «κατηγορούμενος για τα έργα και τις ημέρες του και γενικά και ειδικά για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά» και συμπλήρωσε: «Τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς, θα καλύψει τον κ. Βενιζέλο έως το τέλος, όπως έκανε ο κ. Βενιζέλος με τον Άκη Τσοχατζόπουλο;».

Επέμεινε δε στην απόφαση να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής «όχι για να καταδικάσουμε τον κ. Βενιζέλο, αλλά για να δώσουμε την ευκαιρία στη δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση», όπως είπε.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, κάλεσε τις επικριτές του να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στην ιστορική ευκαιρία της ανάληψης της διακυβέρνησης στη χώρα και είπε πως «οφείλουμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μίζερα, είμαστε μία ανάσα από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ζούμε ιστορικές στιγμές τις οποίες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε».

Υπογράμμισε δε ότι «χρειάζεται η πιο ευρεία ενότητα στις γραμμές μας, ώστε να πάρει πιο ενιαία και σταθερά χαρακτηριστικά. Χρειαζόμαστε πολιτική ωριμότητα, που συνδυάζει σταθερότητα με την ευελιξία και να διακρίνει όχι μόνο προθέσεις φίλων αλλά και προθέσεις και στόχους αντιπάλων».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

– Γιατί να πάρουν στα σοβαρά τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του;

Αφού δεν διεκδικεί ούτε παίρνει θέση για το επίμαχο θέμα του χρέους. Αφού παντού έξω λέει ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει. Το μόνο του επιχείρημα είναι ότι αν δεν τον λυπηθούν, θα έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βοηθείστε μας, γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Σαμαράς.

– Απολύτως υποκριτική η συζήτηση για τα νέα μέτρα (…)

Πρωτοφανής ο φόρος ακινήτων. Ρίχνει τα βάρη στους μη έχοντες, στη μεσαία τάξη που ήδη έχει πάει στην κόλαση. Παραμένουν στον παράδεισο της φοροδιαφυγής οι γνωστοί – άγνωστοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες.

– Οδηγούν μία ολόκληρη κοινωνία στην απόγνωση.

Σήμερα κατέθεσα μία ακόμα επικαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, μία από τις πολλές κατατεθειμένες και αναπάντητες ερωτήσεις. Ο πρωθυπουργός, εδώ και ενάμιση χρόνο, απαξιώνει τη Βουλή, δεν έρχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις ούτε τις δικές μου ούτε άλλων συναδέλφων. Υποβαθμίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία, συρρικνώνουν τη δημοκρατία. Ελπίζω ότι έστω και τώρα θα σταματήσει να κρύβεται και να φυγομαχεί. Έχει χρέος να έρθει. Πρέπει να σταματήσει να είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης.

-Υποπροϊόν της κοινωνικής αποσάρθρωσης είναι η επιχείρηση εκφασισμού της κοινωνίας, η επέλαση των νεοναζί.

Κάποιοι ήθελαν μετεκλογική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Κάποιοι έψαχναν τη σοβαρή Χρυσή Αυγή (….) Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Αλλά μόνο όταν η κοινή γνώμη στο εσωτερικό και το εξωτερικό ξεσηκώθηκε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μόνο τότε υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά να επιβάλλει το νόμο.

-Τι μπορεί να περιμένει ακόμα και ο «συντηρητικός» πολίτης από το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου;

Να υπερασπιστούν τη δημοκρατία που καθημερινά καταργούν; Να ανατάξουν την οικονομία που οι ίδιοι καταβυθίζουν; Να μειώσουν την ανεργία που οι ίδιοι υπερδιπλασίασαν; Να σώσουν το μαγαζί του που κλείνουν με τις πολιτικές τους; -Ποντάρουν μόνο στη συκοφάντηση, στον εκμηδενισμό του βασικού τους αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να πείσουν με όλα τα μέσα, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια θα κάνει και δε θα αλλάξει τίποτα. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως άκρο, ως εχθρός της πατρίδας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με την βοήθεια γνωστών και μη εξαιρετέων ΜΜΕ. Όλες οι προσπάθειές τους έχουν πέσει στο κενό. Είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια ταύτισης της δύναμης της ελπίδας, που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μαύρο του φασισμού. Όταν μάλιστα αυτοί που την ομνύουν εφαρμόζουν την πιο βίαιη πολιτική.

-Σας καλώ όλους και όλες να μη δίνετε πια σημασία σε ιστορίες παραλογισμού.

Σας καλώ να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχουμε αλλά και την ιστορική μας ευθύνη. Να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον φόβο. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μίζερα και μοιρολατρικά. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μία ανάσα από τη μεγάλη νίκη του λαού μας. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Αν κάποιος έπρεπε να φοβάται σήμερα είναι όσοι έριξαν τη χώρα στα βράχια, αυτοί που έκαναν καθεστώς τη διαφθορά, τη μίζα και τη διαπλοκή. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του η μέρα, λέει ο λαός. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι αυτόκλητοι σωτήρες μας θα μας σώσουν. Σήμερα στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού μας, όσοι μας οδήγησαν μέχρι εδώ είναι κατηγορούμενοι.

-Η κρισιμότητα των στιγμών, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις απαιτούν από όλους εμάς μία νέα και πιο αναβαθμισμένη ωριμότητα, μία νέα ιστορική συνείδηση του ρόλου μας.

-Εμείς θα είμαστε μία κυβέρνηση αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά τα πράγματα. Και αυτό θα συμβεί με τη στήριξη του λαού μας.