Ανεβαίνει o υδράργυρος μεταξύ Τόκιου και Πεκίνου: Ο ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία δεν θα αφήσει την Κίνα «να αλλάξει διά της βίας το status quo στην περιοχή». Νωρίτερα, η Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει «πράξη πολέμου» την κατάρριψη κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ιαπωνικές δυνάμεις, ενώ το Τόκιο είχε αναπτύξει δύο μαχητικά γύρω από την Οκινάουα σε απάντηση κινεζικών πτήσων.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal του Σαββάτου, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα, αν η τελευταία επιλέξει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να διεκδικήσει τα συμφέροντά της.

«Ορισμένοι φοβούνται ότι η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το status quo δια της βίας αντί να ακολουθήσει το δρόμο του δικαίου. Ωστόσο αν η Κίνα επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο της στρατιωτικής βίας, τότε δεν θα μπορέσει να εξέλθει από αυτόν με ειρηνικό τρόπο», εξήγησε ο Αμπε στην αμερικανική εφημερίδα

Η Ιαπωνία ανέπτυξε δύο μαχητικά αεροσκάφη επί 48 ώρες σε απάντηση για τις πτήσεις τεσσάρων κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα διεθνή ύδατα γύρω από το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, κοντά σε διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα από το Τόκιο και το Πεκίνο, γράφει σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος.

Τα αεροσκάφη αυτά αναπτύχθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ τα κινεζικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις ανάμεσα στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Οκινάουα και του νησιού Μιγιάκο, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Jiji Press και Kyodo News.

Τα κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν από την Ανατολική Σινική Θάλασσα έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο είναι τεταμένες από τον Σεπτέμβριο του 2012 εξαιτίας εδαφικής διαφοράς για το μικρό αρχιπέλαγος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, που τελεί υπό την διοίκηση του Τόκιο με την ονομασία Σενκάκου αλλά διεκδικείται από το Πεκίνο υπό την ονομασία Ντιαογού.