Αντιμέτωπη με σκάνδαλο που στοίχισε στα κρατικά ταμεία πολλά εκατομμύρια ευρώ η ΕΛ.ΑΣ. Οπως τονίζουν μιλώντας στο «Βήμα» αξιωματούχοι της υπηρεσίας, «δεκάδες συνδικαλιστές της Αστυνομίας φέρονται να λάμβαναν επί σειρά ετών παρανόμως επιδόματα, επικαλούμενοι ότι έκαναν υπερωρίες και εργάζονταν αδιαλείπτως όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους». Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα επιδόματα για εργασία πέραν του πενθημέρου δίνονται για απασχόληση των αστυνομικών αυστηρώς και μόνο στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την αστυνόμευση και όχι με συνδικαλιστικές ενασχολήσεις.

Κατά 200-400 ευρώ φέρεται να αύξανε τον μισθό του ο καθένας από τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. επί σειρά ετών. Εξέδιδαν μάλιστα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές τις βεβαιώσεις στις οποίες αναφερόταν ότι «απασχολούνταν πέραν του ωραρίου τους στα σωματεία τους». Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται να ανακάλυψε προ μερικών εβδομάδων την παράτυπη ενέργεια και ήδη ζητήθηκε να παρακρατηθούν τα χρήματα από όσους εμφανίζονταν να έκαναν «συνδικαλιστικές» υπερωρίες.

Οι δικαιούχοι έφτιαχαν τα χαρτιά


Εμπλεκόμενοι φέρονται σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Αξιωματικοί μιλούν για «ένα κενό ελέγχου και ένα θέμα αρχής στο αστυνομικό σώμα, αφού οι συνδικαλιστές είχαν το περιθώριο να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να εισπράττουν χρήματα που άλλοι αστυνομικοί τα κερδίζουν με πραγματικές, επικίνδυνες υπηρεσίες».
Ταυτόχρονα όμως η έρευνα, σύμφωνα με επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και γιατί ενέκριναν επί δεκαετίες επιδόματα σχεδόν σε όλους τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας χωρίς να υπάρχει νομοθετικό υπόβαθρο, επιβαρύνοντας έτσι το Ελληνικό Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που ήλεγξαν προσφάτως τα σχετικά δεδομένα αναφέρουν ότι «τουλάχιστον τα τελευταία 10-15 χρόνια οι συνδικαλιστές του Σώματος πληρώνονταν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου με μια διασταλτική ερμηνεία ενός προεδρικού διατάγματος του 2001. Το σκεπτικό ήταν ότι εκτός από τη συνδικαλιστική άδεια που δικαιούνται θα έπρεπε να είχαν όλα τα επιδόματα των υπολοίπων αστυνομικών. Επικαλούνταν ωστόσο απασχόλησή τους όχι σε κάποιο αστυνομικό τμήμα ή σε μια κρίσιμη υπηρεσία ασφαλείας αλλά στο σωματείο τους. Κανονικά σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τις σχετικές βεβαιώσεις εκδίδουν οι διοικητές των υπηρεσιών που ελέγχουν τους εργαζόμενους αστυνομικούς. Υστερα αυτές τις βεβαιώσεις μπορεί να τις ελέγξει όλη η ιεραρχία της Αστυνομίας. Ωστόσο τη βεβαίωση στους συνδικαλιστές ότι απασχολούνταν συνεχώς υπερωριακά την έδιναν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο άλλου ελέγχου και διασταύρωσης αυτής της… υπεραπασχόλησης. Και αυτό διότι διαφορετικά, σε περίπτωση ελέγχου, θα γινόταν επίκληση στο ότι παραβιάζουμε την αυτονομία του συνδικαλισμού».
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τον Φεβρουάριο του 2008 είχε εκδοθεί έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σε αίτημα συνδικαλιστών από άλλους κλάδους ενστόλων –ειδικούς φρουρούς ή συνοριοφύλακες –ότι δεν δικαιούνται επιδόματα για εργασία το Σαββατοκύριακο στα σωματεία τους παρά μόνο στις υπηρεσίες όπου ανήκουν. Μάλιστα επικαλέστηκαν σειρά νομοθετημάτων προ 15 ετών τα οποία, όπως φαίνεται, περιέργως δεν εφαρμόζονταν στους συνδικαλιστές των αστυνομικών υπαλλήλων.
Τι λένε οι συνδικαλιστές


Στο ζήτημα των επιδομάτων αναφέρθηκε μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Σπήλιος Κρικέτος. Οπως είπε, «τα έγγραφα για υπερωριακή απασχόληση δεν είναι ψευδή και ανταποκρίνονται σε απασχόλησή μας τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών καθηκόντων μας. Εμείς δουλεύουμε πράγματι όλες τις εβδομάδες εκτός πενθημέρου και πρέπει να θεωρείται επαρκής η βεβαίωση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΠΟΑΣΥ. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομη παρέμβαση στην ανεξαρτησία του συνδικαλισμού».
Ωστόσο εντυπωσιακές είναι οι αναφορές συνδικαλιστών, δικαιούχων των επιδομάτων, για την «ερμηνεία» που δίνουν στην απασχόλησή τους πέραν του κανονικού ωραρίου σύμφωνα με τις δικές τους ενασχολήσεις. Οπως ανέφεραν, «δώσαμε το «παρών» ως σωματείο στη γιορτή του προστάτη της ΕΛ.ΑΣ. Αγίου Αρτεμίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Θα είναι άδικο να ζητήσουμε απασχόληση πέραν του πενθημέρου για την παρουσία μας εκεί; Επιπλέον, πολλές φορές καλούμαστε σε τηλεοπτικές εκπομπές για να υπερασπιστούμε τα δίκαια των αστυνομικών. Και πάλι έχουμε άδικο να ζητήσουμε επίδομα υπερωριακής απασχόλησής μας στις εκπομπές που μας καλούν;».
Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση που δίνεται από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να διασταυρωθεί και να επικυρωθεί αυτή η υπερωριακή απασχόλησή τους αφού πολλές φορές τα γραφεία των αστυνομικών σωματείων είναι κλειστά στο τέλος της εβδομάδας. Οπως χαρακτηριστικά μνημονεύουν, «αν έλθουν και βρουν τα γραφεία μας κλειστά και επιχειρήσουν να μας επικρίνουν, να ξέρουν ότι εμείς μπορεί να είμαστε έξω σε μια άλλη αστυνομική υπηρεσία για να συμπαρασταθούμε σε συναδέλφους μας».

Πώς ήρθε στο φως η υπόθεση
«Εδώ έχουμε μεγάλο θέμα»

Η ανάδειξη του ζητήματος προέκυψε προ τριμήνου από εντοπισμό εγγράφων που έστελνε το προεδρείο της ΠΟΑΣΥ για να πληρώνονται τα επιδόματα για όλα ανεξαιρέτως τα Σαββατοκύριακα σε μέλος της Ομοσπονδίας το οποίο ανήκει οργανικά σε υπηρεσία της Ηπείρου. Υπήρξε λοιπόν παρέμβαση άλλων αστυνομικών, οι οποίοι ζήτησαν να διερευνηθεί αν είναι σύννομη αυτή η διαδικασία, δηλαδή οι συνδικαλιστές να είναι ακρίτως δικαιούχοι όλων των υπερωριακών επιδομάτων της ΕΛ.ΑΣ.
Στην αστυνομική υπηρεσία της Ηπείρου υπήρξε σχετική αναστάτωση και ζητήθηκε η παρέμβαση της λεωφόρου Κατεχάκη. Στο έγγραφο της 5ης Σεπτεμβρίου που συνέταξε ο Κλάδος Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής και αποκαλύπτει «Το Βήμα» αναφέρεται ρητά ότι «οι συνδικαλιστές δεν δικαιούνται απασχόληση πέραν του πενθημέρου καθ’ όσον η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την πραγματική παροχή εργασίας εκ μέρους του προσωπικού για την κάλυψη υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών, στην έννοια της οποίας δεν δύνανται να υπαχθούν εξ αντικειμένου οποιεσδήποτε άλλες ενασχολήσεις και, πολύ περισσότερο, δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης συνδικαλιστικών και μόνο υποχρεώσεων».
Μάλιστα στις 15 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε να παρακρατηθούν όλα τα επιδόματα που είχαν δοθεί στο μέλος της ΠΟΑΣΥ από την Ηπειρο εντός του 2013. Παράλληλα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να εντοπιστούν τα μεγέθη του ζητήματος και των ποσών που δίνονταν τόσα χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια νομοθετική πρόβλεψη. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «εδώ έχουμε μεγάλο θέμα και πρόβλημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ