Σκηνικό σύγκρουσης διαμορφώνεται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την κυβέρνηση να παίζει το «χαρτί» της νομιμότητας. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε βάρος πρυτάνεων για κακοδιαχείριση στα οικονομικά τους και ειδικά στα κοινοτικά κονδύλια είναι πολλές. Ωστόσο, με την κίνηση του υπουργείου Παιδείας να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο στους λογαριασμούς κοινοτικών κονδυλίων όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, στρέφεται ειδικά κατά των νυν διοικήσεών τους. Και αυτό διότι ο έλεγχος θα αφορά τα τελευταία πέντε χρόνια… Πάντως στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας οι νυν πρυτάνεις τους, όπως δήλωσαν στο «Βήμα», δεν ένιωσαν να απειλούνται αλλά, αντίθετα, να ανακουφίζονται θεωρώντας την κίνηση αυτή ευκαιρία να «ξεπλυθούν» από φημολογίες περί ατασθαλιών ή κακοδιαχείρισης.

Το ακαδημαϊκό εξάμηνο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε δύο πανεπιστήμια, της Αθήνας και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και για να αναπληρωθεί πλέον απαιτείται πρόγραμμα μαθημάτων σε όλες τις περιόδους εορτών ως το τέλος του χρόνου. Και στα δύο ιδρύματα, ενώ πολλοί διοικητικοί τους υπάλληλοι απογράφηκαν τελικά κανονικά, οι «σκληροπυρηνικοί» εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη (όγδοη) εβδομάδα. Από το υπουργείο Παιδείας βέβαια ήδη εστάλησαν στο ΑΣΕΠ οι λίστες των υπαλλήλων που απεγράφησαν (1.700) και εκείνες με τους υπαλλήλους που τίθενται αυτοδικαίως σε αργία με το ερώτημα της απόλυσης (περίπου 250).

Στο σκηνικό αυτό, όπου και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν λάβει θέσεις μάχης, αναγκαστικοί διαιτητές –χωρίς όμως την απαραίτηση εξουσία για να το κάνουν –παραμένουν οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι των Συμβουλίων Ιδρυμάτων τους, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις παγωμένοι. «Να φύγουμε ή να μείνουμε;» μοιάζει το αυτονόητο ερώτημα για επαγγελματίες πανεπιστημιακούς καριέρας που γύρισαν μεν στη χώρα τους για να τη βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή αλλά βρέθηκαν μπροστά σε σκηνικό… τριτοκοσμικής σύγκρουσης με όρους «χτισμένων γραφείων» και κλειστών ιδρυμάτων.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε κατάλληλοι για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτές και φυσικά μας προκαλεί μεγάλη απορία»
λέει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καθηγητής στο ΜΙΤ κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου. Είναι σαφές ότι οι πρόεδροι των Συμβουλίων δεν μπορούν να φανταστούν (και είναι λογικό κάτι τέτοιο) κάποιον λόγο για τον οποίο να έμεναν κλειστά τα πανεπιστήμια μιας χώρας για δύο μήνες…
Οπως εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου μιλώντας στο «Βήμα», τα μέλη των Συμβουλίων προφανώς θέλουν να συμπαρασταθούν σε ανθρώπους που απολύονται αλλά ταυτόχρονα αγωνιούν και για το μέλλον του Ιδρύματος, το όνομα και τη φήμη του, απειλείται και το ακαδημαϊκό εξάμηνο ή τα ερευνητικά προγράμματά του που έχουν «παγώσει». «Ο σκοπός του πανεπιστημίου είναι να μεταδίδει τη γνώση» λέει ο κ. Τριανταφύλλου και σχολιάζει ότι οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι υπάλληλοι ενός ιδρύματος πρέπει να σκεφθούν και το συμφέρον του και το γεγονός ότι η χώρα περνά μια πρωτοφανή κρίση και πρέπει να τη βοηθήσουν να επιβιώσει…

«Αν βουλιάξει το πλοίο, απλά καταστρεφόμαστε»
λέει ο κ. Τριανταφύλλου. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» αναφέρει. «Πρέπει απλά να εμπιστευθούμε τα καλά, τα ικανά παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν στα πανεπιστήμιά μας» καταλήγει.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, από την άλλη πλευρά, αντιμετώπισαν την είδηση περί ελέγχου στα οικονομικά τους αιφνιδιασμένοι. «Μοιάζει με πράξη εκδίκησης» δήλωσε στο «Βήμα» πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου της επαρχίας.

«Τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή την πιο μεγάλη κρίση τους. Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς τους φτάνουν το 60% και έπεται συνέχεια αφού έχει ήδη ανακοινωθεί περαιτέρω μείωση 15% τη νέα χρονιά»
λέει σχετικά ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος.

«Η Πολιτεία, αντί να σταθεί αρωγός στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν τα πανεπιστήμια στηρίζοντας τη δημόσια εκπαίδευση, στέλνει εισαγγελείς και διατάζει διαχειριστικούς ελέγχους στα οικονομικά τους. Εδώ πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν απασχολεί αυτό καθαυτό το γεγονός των ελέγχων γιατί απλώς τα πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτε να κρύψουν. Και αν κάπου υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, καλό είναι οι κρατικοί μηχανισμοί να το αποκαλύψουν και να το απομονώσουν»
αναφέρει.

«Ο υπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων, την πλήρη αδυναμία τους να λειτουργήσουν λόγω της μείωσης των προϋπολογισμών και του ανθρώπινου δυναμικού τους»
λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. «Και σίγουρα δεν πρέπει να επιχειρεί τέτοιου τύπου κινήσεις για να στρέψει την προσοχή μακριά από τα ζητήματα που έχουν πραγματική σημασία» καταλήγει. «Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στα ΑΕΙ ας τον έκανε έναν χρόνο νωρίτερα. Τι ωφελεί σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτιέται ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ