Για τις γυναίκες που εύχονται να μπορούσαν να φτιάξουν τα μαλλιά τους χωρίς να χρειάζεται να… κουφαίνονται κάθε φορά, η λύση είναι το… αθόρυβο πιστολάκι. Ο λόγος για τον σερ Τζέιμς Ντάισον, ο οποίος ξαναχτυπά. Μετά τους φουτουριστικούς ανεμιστήρες χωρίς πτερύγια και τις αθόρυβες σκούπες χωρίς σακούλα, ο Ντάισον σχεδιάζει ένα αθόρυβο πιστολάκι μαλλιών!
Σύμφωνα με την ευρεσιτεχνία που κατέθεσε ο 66χρονος μηχανικός, το νέο πιστολάκι θα διαθέτει δύο θαλάμους μέσα από τους οποίους θα περνάει ο αέρας –έναν επάνω και έναν κάτω. Ο θόρυβος της συσκευής μειώνεται σημαντικά με τη βοήθεια μιας μακράς «διαδρομής» μέσα από την οποία περνάει ο αέρας, η οποία παίζει τον ρόλο του «σιγαστήρα».
Παρά το γεγονός ότι μαζί με την ευρεσιτεχνία ο Ντάισον κατέθεσε και ένα υποτιθέμενο σχέδιο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το νέο πιστολάκι θα είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε πάντως, το πιστολάκι –που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει την ονομασία «hairblade» (κατά τον στεγνωτήρα χεριών Airblade του Ντάισον) –θα μπορούσε να αποτελεί όπλο βγαλμένο από τον «Πόλεμο των Αστρων».
Η εταιρεία του ευρηματικού σχεδιαστή κατέχει τα δικαιώματα για περισσότερες από 3.000 πατέντες και 500 εφευρέσεις.
Από τη Φινλανδία νέες ταμπλέτες και phablets
Δυναμικά στον «χορό» των ταμπλετών και των phablets (τηλεφωνικών συσκευών που λόγω μεγέθους «ντουμπλάρουν» και ως ταμπλέτες) μπαίνει η Nokia. Πριν από λίγες ημέρες ο φινλανδικός κολοσσός αποκάλυψε στο Αμπου Ντάμπι τα νέα μοντέλα του, τα οποία απευθύνονται σε μεγάλες και μικρότερες τσέπες.
Ανάμεσα στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα phablets 6 ιντσών στους κατόχους τους είναι η αλλαγή ως προς την εστίαση των φωτογραφιών σε διαφορετικά αντικείμενα μετά τη λήψη τους. Πρόκειται για τα Lumia 1520 και 1320 (πιο οικονομική έκδοση), με λειτουργικό Windows Phone 8.
Το «ενισχυμένο» μοντέλο συνοδεύεται από επεξεργαστή Snapdragon 800, μνήμη RAM 2GB και κάμερα PureView 20 megapixel, ενώ το οικονομικότερο smartphone έχει λίγο χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη (720p από τα 1.080p), επεξεργαστή Snapdragon 400, 1GB RAM και κάμερα 5 megapixel.
Η ταμπλέτα της εταιρείας, Lumia 2520, για χρήστες που βρίσκονται «στο πόδι», έχει μέγεθος 10 ιντσών με ανάλυση οθόνης 1.920×1.080 πίξελ και «τρέχει» λειτουργικό Windows RT 8.1. Πρόκειται για ταμπλέτα τέταρτης γενιάς (4G LTE) με τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 800 στα 2,2 GHz και μνήμη RAM στα 2GB και εσωτερική 32GB και κάμερα 6,7 megapixel.
Σύμφωνα με τη Nokia, οι νέες συσκευές αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά πριν από το τέλος του έτους.
Η μικρότερη καφετιέρα του κόσμου
Ονομάζεται Piamo και αποτελεί εφεύρεση του Γερμανού Κρίστοφ Μέιρ. Ο λόγος για τη… μικρότερη εσπρεσιέρα στον κόσμο, η οποία υπόσχεται ένα τέλειο «σφηνάκι» καφεΐνης σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης, σύμφωνα με τον επινοητή της, είναι ένας φούρνος μικροκυμάτων.
Η Piamo είναι κατασκευασμένη από πλαστικό υλικό και αποτελείται από τρία μέρη: ένα φλιτζάνι, το κεντρικό μέρος που περιέχει τον καφέ και ένα διάφανο μέρος, όπου συσσωρεύεται το νερό. Το φλιτζανάκι τοποθετείται ως βάση και τα υπόλοιπα στοιβάζονται ακριβώς από πάνω. Ο χρήστης γεμίζει το φλιτζάνι με νερό, προσθέτει τα δύο άνω μέρη και τοποθετεί την Piamo στον φούρνο μικροκυμάτων. Το νερό μετατρέπεται σε ατμό, διαπερνά το κεντρικό μέρος και εγκλωβίζεται στο επάνω διάφανο μέρος. Ολα τα μέρη μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Στην παρούσα φάση η ιδέα του Γερμανού έχει ενταχθεί στην ιστοσελίδα συγκέντρωσης κεφαλαίου (crowdfunding) StartNext και αν όλα πάνε καλά πρόκειται να διατεθεί στην αγορά προς περίπου 70 ευρώ (!).
Πέταλα από… τρισδιάστατη εκτύπωση
Πιο γρήγορα θα καλπάζουν τα άλογα που θα «φοράνε» πέταλα από τρισδιάστατη εκτύπωση, εκτιμούν αυστραλοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ερευνητές από τον Οργανισμό Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Κοινοπολιτείας (CSIRO), σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή αλόγων Τζον Μολόνι, χρησιμοποίησαν 3D σαρωτές για να δημιουργήσουν μοντέλο από το πέλμα αλόγου. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εκτύπωση πετάλων από υπερβολικά ελαφρύ τιτάνιο και τα φόρεσαν στο ζώο για να τα δοκιμάσουν.
Κατά τον Μολόνι, τα «πουπουλένια» εκτυπωμένα πέταλα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ταχύτητα των αλόγων κούρσας.

«Τα νέα εκτυπωμένα πέταλα τιτανίου είναι κατά 50% ελαφρύτερα από τα κλασικά πέταλα αλουμινίου. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι ως προς τις βελτιωμένες επιδόσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα εν λόγω πέταλα»
σχολιάζει ο Μολόνι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ