Ο υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της Αυτοδιοίκησης Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ μιλάει για την εμπειρία του και τις σχέσεις που αποκόμισε στα δύο χρόνια που ασχολείται με την Ελλάδα και κάνει έναν προσωπικό απολογισμό.
Ποιος είναι ο απολογισμός σας από την Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Νυρεμβέργη;
«Το γεγονός ότι στη Συνέλευση συμμετείχε το 20% των ελλήνων δημάρχων μιλάει από μόνο του. Τώρα μπήκαμε σε νέο στάδιο της συνεργασίας, που σημαίνει υλοποίηση των προγραμμάτων που σχεδιάζαμε ως τώρα».
Ποιες είναι οι κινητήριες δυνάμεις της συνεργασίας: οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και το Βερολίνο;
«Οχι. Αυτές παίζουν βοηθητικό ρόλο. Οι κινητήριες δυνάμεις είναι οι δήμοι των δύο χωρών. Αυτό αποτυπώνεται και στο τελικό πρωτόκολλο της Συνέλευσης, που το υπογράφουν μόνο οι δήμοι».
Ποια ήταν τα χαιλάιτ της Συνέλευσης;
«Πρώτον, η παρουσίαση προγραμμάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λημμάτων, όπως στη Νάξο, και δεύτερον το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ μέσω βίντεο, με το οποίο διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο».
Ποιος είναι ο προσωπικός απολογισμός σας από τη διετή σχεδόν συνεργασία;
«Στην αρχή έπρεπε να καταπιώ κάποια πράγματα, λόγω του τρόπου που με είχαν παρουσιάσει στην Ελλάδα τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό άλλαξε με τον καιρό. Παράδειγμα, οι πολλές προσκλήσεις που παίρνω από ελληνικές κοινότητες και η θερμή υποδοχή που μου επιφυλάσσουν εκεί».
Γίνονται οι Ελληνες πιο Γερμανοί μέσω αυτής της τεχνογνωσίας;
«Δεν νομίζω. Απλώς αξιοποιούν τις εμπειρίες των άλλων προς ίδιον όφελος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ελληνικό –όπως και οτιδήποτε άλλο που επεξεργάζονται οι ίδιοι».
Εχει η Γερμανία οικονομικά οφέλη από τη συνεργασία;
«Σίγουρα, στον βαθμό που οι Ελληνες στρέφονται κατόπιν προς τα γερμανικά προϊόντα. Αλλά και το αντίστροφο ισχύει. Παράδειγμα, η ελληνική φίρμα Coco-mat, που στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει εγκατασταθεί στη Λειψία, στο Βερολίνο και σχεδιάζει προσεχώς να ανοίξει υποκατάστημα και στο Μόναχο».

Τι μάθατε εσείς προσωπικά από τους Eλληνες;
«Το ότι μπορεί να ακτινοβολεί κανείς από ευγένεια ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές. Θαυμάζω εκείνους τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα που παρά τις φοβερά αντίξοες συνθήκες, επιμένουν στη διατήρηση των επιχειρήσεών τους. Οι γερμανοί επιχειρηματίες δεν θα είχαν ανάλογες αντοχές».
Θα παραμείνετε εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ και μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού;
«Αυτό θα αποφασιστεί μετά την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Η αρχή μας είναι: πρώτα το πρόγραμμα, ύστερα τα πρόσωπα».
Εσείς θα θέλατε να συνεχίσετε ως εντεταλμένος;
«Εγώ έκανα πάντα εκείνο που με καλούσαν να κάνω. Με το 58,5%, που πήρα στην εκλογική μου περιφέρεια στις πρόσφατες εκλογές, μπορώ να ανταποκριθώ σε κάθε αποστολή που θα μου ανέθετε η κυβέρνηση».
Ορισμένοι δήμαρχοι σας ονομάζουν Φούχτουλο και Φουχτουλάκη. Δεν αισθάνεστε στην Ελλάδα σαν στο σπίτι σας;
«Σίγουρα αισθάνομαι καλοδεχούμενος και με κολακεύει κάπως όταν μου μιλάνε έτσι. Είναι καλό να έχεις φιλική μεταχείριση όταν δουλεύεις για έναν κοινό σκοπό».

Χρειάζεται κούρεμα…

Οταν οι έλληνες δήμαρχοι ξάφνιασαν τους Γερμανούς
Συνήθως μιλά σε απλή πρόζα. Οταν αναφέρεται όμως στην τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση, που έγινε πρόσφατα στη Νυρεμβέργη (21-23 Οκτωβρίου), ο λόγος του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη γίνεται σχεδόν λυρικός. «Δεν ήταν συνάντηση σαν όλες τις άλλες» λέει. «Πρόκειται για σταθμό που άλλαξε τη βάση για τη συνεργασία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών».
Η εικόνα της Συνέλευσης δεν θύμιζε όντως τις παλιές. Οι 200 περίπου γερμανοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παρακολουθούσαν με έκπληξη τους ισάριθμους έλληνες ομολόγους τους να αφήνουν ξαφνικά τις χιλιοειπωμένες φράσεις περί μεταφοράς τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης και να θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης το κυρίαρχο για την Ελλάδα πολιτικό θέμα: το δημοσιονομικό χρέος.
«Τους εκθέσαμε ότι αν δεν γίνει κούρεμα ή άλλη διευθέτηση του χρέους δεν θα υπάρξουν επενδύσεις και κατά συνέπεια καταπολέμηση της ανεργίας» πρόσθεσε. Και αυτό θα επηρέαζε αρνητικά και τη συνεργασία στον στενότερο τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Η τέταρτη Συνέλευση ήταν και από άλλη άποψη«πρωτοποριακή» –στον βαθμό που σήμανε τη χειραφέτηση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από την κυβερνητική κηδεμονία. Ως τότε η τύχη της συνεργασίας τους εξαρτιόταν σε πρώτη γραμμή από τις ορέξεις και τις ιδιοτροπίες του εντεταλμένου τής καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της Αυτοδιοίκησης Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ και σε δεύτερη από τον εκάστοτε έλληνα υπουργό Εσωτερικών.
Στη Νυρεμβέργη αυτό άλλαξε. Η «δύναμη» πέρασε στις Κεντρικές Ενώσεις των δήμων. Και αυτές θα είναι ο μοναδικός σχεδιαστής και συντονιστής της συνεργασίας –χωρίς πλέον την ανάμειξη κυβερνητικών παραγόντων. Προς τον σκοπό αυτόν θα δημιουργηθούν προσεχώς, δίπλα στα δυο ελληνικά συντονιστικά γραφεία (στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και δύο στη Γερμανία –το ένα εκ των οποίων στη Στουτγάρδη.
Ολα δείχνουν πάντως ότι η δίχρονη «εποχή Φούχτελ» (Νοέμβριος 2011 – Νοέμβριος 2013) κλείνει τώρα οριστικά. Οχι μόνο επειδή οι Κεντρικές Ενώσεις των δήμων πήραν στα χέρια τους τη συνεργασία. Αλλά και επειδή ο κ. Φούχτελ δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μέλος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.
Ο απολογισμός των δύο περίπου χρόνων λειτουργίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης υπό την άτυπη ηγεσία του είναι πάντως πολύ πενιχρός: δύο προγράμματα ιαματικού τουρισμού για Γερμανούς της τρίτης ηλικίας και μια εγκατάσταση παραγωγής βιομάζας στο Πολύκαστρο (Βόρεια Ελλάδα).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ