Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, όπως και τις συζήτησης για τυχόν νέα μέτρα.

Μιλώντας στα Νέα, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει: «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση.»

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι μεγαλώνει η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε άλλο μήκος κύματος βέβαια βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επιμένει ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί (μείωση επικουρικών και εφάπαξ, μείωση κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων).

Ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα επανέλαβαν την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2014 κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν ότι εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ «με το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Για τον λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το ίδιο κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωναν, από την τελευταία αξιολόγηση του Ιουλίου έως σήμερα τα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από το προϋπολογισμένο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όπως σημείωναν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το στάδιο, δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ανέφεραν, επίσης, ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 137 εκατ. ευρώ.