Τι κι αν η Qatar Investment Authority διαχειρίζεται εκατοντάδες δισ. δολάρια (άλλοι τα υπολογίζουν σε 100, άλλοι σε 200) που είναι τα πλεονάσματα των κεφαλαίων του ονομαστού εμιράτου, όσα περισσεύουν δηλαδή στην κυβέρνηση της Ντόχα από την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και κυρίως φυσικού αερίου; Ο νέος εμίρης της χώρας, ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι (φωτογραφία δεξιά), απαίτησε και εισέπραξε 68,6 εκατ. στερλίνες (111,4 εκατ. δολάρια) ως μέρισμα από τη συμμετοχή του κρατικού επενδυτικού ταμείου στα λονδρέζικα καταστήματα Harrods, τα οποία πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων και κερδών το οικονομικό έτος 2012-1013, που έληξε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Την τελευταία τριετία, από τότε δηλαδή που ο αραβικής καταγωγής επιχειρηματίας Μοχάμεντ αλ Φαγέντ μεταβίβασε τον εδρεύοντα στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου όμιλο καταστημάτων ενδύσεως και ειδών πολυτελείας στο επενδυτικό «εργαλείο» του Κατάρ, το Εμιράτο έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες για να ανοίξει νέες μπουτίκ σε αεροδρόμια και να δημιουργήσει νέα κέντρα διανομής του Harrods. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν πέρυσι οι πωλήσεις του Harrods Group κατά 10% και να φθάσουν στα 765,4 εκατ. στερλίνες (1,24 δισ. δολάρια).
Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου, που δραστηριοποιείται επίσης στην αεροπλοΐα, στις τράπεζες, στις ασφάλειες και στα ακίνητα, αυξήθηκαν κατά 1,8% και έφθασαν στα 92,5 εκατ. στερλίνες (149,5 εκατ. δολάρια). Σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, η εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου του ομίλου οφείλεται στη «μεγάλη ζήτηση για γυναικεία ενδύματα, για κοσμήματα και για πολυτελή γυναικεία αξεσουάρ που παρατηρήθηκε στο κεντρικό κατάστημα του Νάιτσμπριτζ και στα άλλα κέντρα πώλησης της Harrods». Οπως διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα, το μέρισμα των 68,6 εκατ. στερλινών κατεβλήθη στον σεΐχη Ταμίμ αλ Τάνι μέσω μιας εταιρείας υπό την επωνυμία QH Property Holdings, η οποία εδρεύει στις Βερμούδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ