Για ανευθυνότητα στον τρόπο που παρουσίασαν θέματα που αφορούν τους Ρομά κατηγόρησε τα ΜΜΕ ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, μετά και τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση της μικρής «Μαρίας».

Με επιστολή του προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, ο επίτροπος τόνισε ότι με τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τα θέματα που αφορούν τους Ρομά τα μέσα οξύνουν τις ρατσιστικές διαθέσεις εναντίον τους και δημιουργούν κίνδυνο για τη ζωή εκατομμυρίων Ρομά στην Ευρώπη.

«Οι αναφορές επικεντρώθηκαν στην εθνικότητα των οικογενειών στις οποίες βρέθηκαν τα παιδιά σε οικογένειες ρομά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία και οι ρομά παρουσιάστηκαν ως απαγωγείς παιδιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μιούζνιεκς.

Όπως τονίζει ο επίτροπος οι Ρομά δεν έχουν μεγαλύτερη τάση να παρουσιάσουν εγκληματικές συμπεριφορές από τα μέλη οποιασδήποτε άλλης εθνικής ομάδας, τα ΜΜΕ επιμένουν λανθασμένα και με επικίνδυνο τρόπο, να καλλιεργούν τον μύθο ότι οι ρομά είναι από τη φύση τους εγκληματίες, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Η διάδοση μιας τέτοιας εικόνας για τους ρομά είναι επικίνδυνη και βλάπτει τις προσπάθειες ένταξης των μελών της ομάδας αυτής στον κοινωνικό ιστό των χωρών που διαμένουν, τόνισε ο επίτροπος.

«Πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Ρομά θα ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όταν, σε κάθε περίπτωση, τα ΜΜΕ δεν χάνουν την ευκαιρία να τους υπενθυμίσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;», διερωτήθηκε ο Μούιζνιεκς.

Η ιστορία διδάσκει «ότι η δαιμονοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε φαύλες πολιτικές και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες» πρόσθεσε.

Κάλεσε, μάλιστα όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τέτοιες υποθέσεις να σκεφτούν εάν είναι πιο απαραίτητο να επικεντρώνονται στην εθνικότητα, παρά στο συμφέρον του παιδιού, στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας, αλλά και να εξετάσουν κατά πόσο τηρήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας.