Στη Νυρεμβέργη συνεχίζεται και λήγει την Τετάρτη, η τριήμερη Γερμανοελληνική Συνέλευση με συμμετοχή 200 ελλήνων και γερμανών δημάρχων με θέμα τη συνεργασία στον τομέα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στη συνέλευση συμμετέχουν επίσης ο υπουργός δημόσιας τάξης Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαφτάρης, ο εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα αυτοδιοίκησης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, καθώς και δεκάδες ειδικοί από τις δυο χώρες.
Το «vima.gr» μίλησε για τις εργασίες της Συνέλευσης με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Τι ατμόσφαιρα επικρατεί στη Συνέλευση;
Στην αρχή ανησυχούσα λιγάκι, ότι ίσως να μην πάει καλά. Γρήγορα διαπίστωσα όμως ότι υπάρχει πολύ καλή διάθεση. Η άποψη που κυριαρχεί εδώ είναι, ότι όλοι θέλουμε να μάθουμε κάτι, όλοι να πάρουμε κάτι. Συνειδητοποιήσαμε, ότι η όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται για να μας φέρουν οι Γερμανοί χρήματα, ή, και αντίθετα, να μας πουλήσουν εμπορεύματα, αλλά για να βρούμε επιτέλους ποια είναι τα εμπόδια που εμποδίζουν την πρόοδο της τοπικής μας αυτοδιοίκησης και πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και με τη βοήθεια της γερμανικής τεχνογνωσίας.
Τεχνογνωσίας που υποβοηθά την αυτενέργεια δηλαδή…
Ακριβώς. Είναι ο σωστός χαρακτηρισμός. Εξάλλου, οι Γερμανοί δεν είναι χαζοί. Αν αποφασίσουμε, για παράδειγμα, να κάνουμε βιολογικό καθαρισμό, πρώτα στους Γερμανούς θα πάμε. Εντάξει, θα βγούμε στην αγορά για να δούμε, ποιες είναι οι καλύτερες μονάδες για τον καθαρισμό, αλλά αν έχεις μια σχέση με κάποιον, αλλάζει το σύστημα. Δεν ξέρω αν έχουν αυτό στο μυαλό τους, αν είναι τόσο πονηροί, ή τόσο αθώοι, όταν λένε ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να βγει η Ελλάδα από την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Και σε αυτό αποβλέπει η συνεργασία μας.
Η μεταφορά της στην Ελλάδα είναι δωρεάν;
Εντελώς. Σε μας, για παράδειγμα, έκαναν πρόταση να κάνουν μια προκαταρκτική μελέτη για τη διαχείριση της καθαριότητας, δηλαδή αποκομιδή, συλλογή, σάρωμα, κ.ο.κ., των απορριμμάτων. Όλα δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας των γερμανών ειδικών. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τομείς, όπως για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
Το κέρδος είναι λοιπόν χειροπιαστό;
Από κάθε άποψη. Κερδίσαμε πολλές εμπειρίες και γνώσεις. Μόνο που η εφαρμογή τους σκοντάφτει ακόμα στην Ελλάδα σε θεσμικά εμπόδια. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα.
Έχει μπει η γερμανική τεχνογνωσία σε πολλούς ελληνικούς δήμους;
Όλο και περισσότερους. Στα πρώτα 2 χρόνια της συνεργασίας, που άρχισε το 2011, κυριαρχούσε η εντύπωση, ότι οι Γερμανοί έρχονται να μας κηδεμονεύσουν για να μας πουλήσουν μετά τα προϊόντα τους. Και αυτή η εντύπωση ενισχυόταν από τις εκατοντάδες επισκέψεις γερμανών αξιωματούχων στην Ελλάδα, που δεν απέφεραν στους δήμους κάτι συγκεκριμένο. Αυτό ξεπεράστηκε ενδιάμεσα. Η επαφή γίνεται με πιο ισότιμους όρους. Κι αυτό θα κατοχυρωθεί και στο πρωτόκολλο που θα υπογράψουμε εδώ στη Νυρεμβέργη για το μέλλον της συνεργασίας, που προβλέπει συχνότερες επισκέψεις των Ελλήνων στη Γερμανία ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων τους. Θα σας πω κάτι: Ο Φούχτελ έχει στο γραφείο του 8 άτομα, που ασχολούνται κυρίως με το να διαφημίζουν τη δουλειά του στην Ελλάδα. Εμείς ζητάμε από το γραφείο του να πληρώσει και κανένα φράγκο για τα ταξίδια των ελλήνων δημάρχων, που τους βγαίνει η ψυχή για να πάνε στη Γερμανία, επειδή οι δήμοι τους είναι μπατιρημένοι.
Όταν μιλάτε για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με τους Γερμανούς, τι εννοείτε; Κερδίζουν και οι Γερμανοί από το πάρε-δώσε;
Νομίζω ναι, επειδή κι αυτοί, πρώτον, βάζουν μια υποθήκη για μελλοντικά έργα και δεύτερον, – όσο ρομαντικό και να ακούγεται – συμμετέχουν στο πακέτο της αλληλεγγύης με την Ελλάδα, όπως αυτό εκφράστηκε στο μήνυμα που έστειλε σήμερα στη Συνέλευση η Άνγκελα Μέρκελ.
Πως βλέπετε το ρόλο του εντεταλμένου της καγκελαρίου για τη γερμανοελληνική συνεργασία Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ;
Του είπα προσωπικά ότι η εικόνα του δεν είναι καλή, επειδή δίνει την εντύπωση ανθρώπου που κάνει το δάσκαλο στους Έλληνες. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και εσείς οι Γερμανοί, πρόσθεσα, μπορείτε να μάθετε από μας, και εμείς από εσάς. Μόνο αν αλλάξει και ο ίδιος συμπεριφορά θα αλλάξει και η εικόνα του.
Η Γερμανοελληνική Συνέλευση δεν έχει τυπικά καμιά σχέση με το μνημόνιο, γίνεται όμως υπό τη σκιά του. Δεν αισθάνεστε άβολα με αυτό, ιδίως όταν διαπραγματεύεστε με τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χρηματιστικό προτεκτοράτο;
Όλα βρίσκονται τελικά υπό τη σκιά του μνημονίου. Η Γερμανοελληνική Συνέλευση μια από τις θετικές πλευρές του, αν είναι όντως όλα υπό αυτή τη σκιά. Το μνημόνιο είναι αυτό που είναι – αυτό που κάνουμε εμείς, έχει καθαρά βοηθητικό χαρακτήρα, μας βοηθά να λύσουμε προβλήματα που διαφορετικά θα ήταν δυσκολότερο να λυθούν. Πάντως, ότι και να συμφωνήσουμε εδώ, πρέπει να το προωθήσουμε πρακτικά και στην Ελλάδα. Αλλιώς θα μείνουν όλα στον αέρα.