«Μη βιώσιμη κατάσταση» χαρακτήρισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης τη σχέση του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, αλλά επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήταν το σωστό» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται επί μήνες σε διαμάχη, καθώς ο ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Δημητριάδη για αδράνεια στην αντιμετώπιση της κρίσης και αμφισβητεί την «επάρκειά» του για «την εκτέλεση ων καθηκόντων του».

Την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι διαβίβασε έγγραφα στον κρατικό εισαγγελέα της Κύπρου, προκειμένου να κινηθεί στο ανώτατο δικαστήριο διαδικασία για την απαλλαγή του διοικητή από τα καθήκοντά του. Η απειλή της χρήσης του ανώτατου δικαστηρίου για την αντικατάσταση του διοικητή οδήγησε στην παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι υπέρ του κ. Δημητριάδη. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια περιορισμού ή απειλής ή υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» δήλωσε ο κ. Ντράγκι νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Δημητριάδης προέβλεψε ότι μπορεί να χρειασθεί ένας χρόνος για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχει επιβάλει η Κύπρος, δείχνοντας ότι είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση ενός λειτουργικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Μεγαλόνησο, μετά το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την άρση των ελέγχων τον Ιανουάριο ήταν «πολύ φιλόδοξο», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είχε προβλέψει, επίσης, παλαιότερα ότι οι έλεγχοι θα είχαν αρθεί σήμερα, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο διοικητής επέμεινε ότι η διαχείριση της κρίσης από την κεντρική τράπεζα σε συνεργασία με την τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – είναι εκπληκτική.

Δείχνοντας περαιτέρω τη δύσκολη σχέση του με την κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι η νέα Αρχή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών είναι «δυσλειτουργική» και γραφειοκρατική. Η Αρχή είναι τριμερής, καθώς συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών και ο επόπτης της αγοράς κεφαλαιαγοράς, μαζί με την κεντρική τράπεζα. Η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δήλωσε ο διοικητής. Το ύψος των κεφαλαίων της πρώτης βαθμίδας (core tier one capital ratio) είναι σήμερα στο 12,5% και θα διατηρηθεί πάνω από το 9% σε όλη την τριετή περίοδο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.