«Καλό είναι να θυμόμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι δεν υπάρχουμε μόνο για τον εαυτό μας, δεν υπάρχουμε μόνο για να επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας ορθότητα και να συμπλέουμε με την διαμαρτυρία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας την Κυριακή το μεσημέρι, μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Σε μία χαρακτηριστική αναφορά του στην συγκυρία και την στάση που επιβάλλει πλέον η θεσμική θέση του κόμματος, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «κανένας δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη σε ό,τι λέει και ό,τι κάνει την κρισιμότητα των στιγμών και το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από το μικροσκόπιο όχι μόνο του αντιπάλου αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων που βομβαρδίζονται από την προπαγάνδα του αντιπάλου».
Σημείωσε δε, καθιστώντας ακόμη πιο σαφές το μήνυμά του προς το εσωτερικό του κόμματος; «ας υπερβώ λίγο τα εσκαμμένα για να πω: λιγότερη συζήτηση και περισσότερη δουλειά, λιγότερη γκρίνια και πιο πολλή δράση».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην ομιλία του εναντίον της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, προβλέποντας για μία ακόμη φορά την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου και τονίζοντας: «δεν μπορούν πια. εχουν σαπίσει πολιτικά και η προπαγάνδα και η δημαγωγία τους και οι ίδιοι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρηκε ειδικώς και στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την οποία χαρακτήρισε έγκλημα εις βάρος του Ελληνα φορολογούμενου και της Εθνικής Αμυνας της χώρας και τόνισε ότι κατά την σχετική συζήτηση στη Βουλή «είδαμε την κυβερνητική συνοχή να τρίζει επικίνδυνα και κάποιους να χάνουν την ψυχραιμία τους».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είπε πως «αν οι σύντροφοί μας με τιμούν προτείνοντας να είμαι εγώ μπροστά στην μάχη των ευρωεκλογών, σε μία μάχη καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, δεν το κάνουν για να με πάρουν από την πρώτη γραμμή του μετώπου, το κάνουν για να ενισχύσουν το μέτωπο», ενώ κατέληξε: «το μήνυμα είναι: όπως από την Ελλάδα ξεκίνησε η πολιτική των μνημονίων και της καταστροφκής λιτότητας, έτσι και από την Ελλάδα θα ανοίξει ο δρόμος για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δουλειάς, της ανάπτυξης για τις ανθρώπινες ανάγκες».
Τον κύκλο των ομιλιών στην ΚΕ άνοιξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, κ. Ν. Χουντής, θέτοντας μία σειρά πολιτικών προτεραιποτήτων και στόχων εν όψει ευρωεκλογών.
Ριζική διαφοροποίηση Αντ. Νταβανέλου (ΑριστερήΠλατφόρμα)
Ριζική διαφοροποίηση από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε από το βήμα της ΚΕ του κόμματος για μία ακόμη φορά το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, κ. Αντ. Νταβανέλος, όπως και άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα ή χειροκρότησαν αντίστοιχες θέσεις.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Νταβανέλος χαρακτήρισε ουτοπική την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και να αντιμετωπίσει την σημερινή πολιτική κατάσταση ως εγγυητής της ομαλότητας και τόνισε ότι «κάθε τακτική που θα βάζει το ΣΥΡΙΖΑ στην λογική αυτή, αποτελεί στρατηγικό σφάλμα».
Ο κ. Νταβανέλος, ως εκπρόσωπος της Πλατφόρμας διαφώνησε ριζικά και με την απόφαση να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Χαρακτήρισε την απόφαση να ψηφίσει το κόμμα μαζί με ΝΔ, το ΠΑΣοΚ και την ΔΗΜΑΡ «αυτπογκόλ» και« λάθος» και προσέθεσε ότι «οι συνέπεις θα είναι σοβαρές», μεταξύ των άλλων γιατί «θα είναι σαν ένα σφουγγάρι για τις ευθύνες της κυβέρνησης για το φούντωμα της ΧΑ». Υπογράμμισε δε ο κ. Νταβανέλος, ότι «αν μπούμε σε αυτό το τόξο, κινδυνεύει να διαστρεβλωθεί ο πολιτικός χάρτης, αν το κάνουμε θα είναι ελπίδα ανασύνταξης της ΧΑ».
Ο κ. Νταβανέλος διαφώνηε κατηγορηματικά και με την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. «Ηλπιζα η υποψηφιότητα για προεδρία της Επιτροπής να συζητητθεί. Δηλώνω ότι την θεωρώ λάθος», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι κατά την άποψή του ειναι μεν σωστή η θέση πως η Ευρωπή είναι πόλεμο, επισημαίνοντας: «το αρχηγείο της Βερμαχτ είναι η Κομισιόν. Δεν γίνεται να ενδιαφέρεται η Αριστερά για αυτή την προεδρία. Δεν είναι σωστό».