Ενα τρίτο μνημόνιο αχνοφαίνεται στον ορίζοντα εξαιτίας των αμφιβολιών για την ικανότητα και την πολιτική βούληση της Αθήνας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και της ανάγκης κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2016. «Ειλικρινά δεν μπορώ να δω με ποιον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί» τονίζει αφοπλιστικά προς «Το Βήμα» πηγή της τρόικας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η άποψη που κερδίζει έδαφος είναι ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με σαφείς όρους και χρονοδιαγράμματα, συνιστά τη μόνη οδό που μπορεί να διασφαλίσει δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και παράλληλα η Αθήνα θα μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις· δεύτερον, ότι θα στρωθεί ο δρόμος για μια ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορεί παράλληλα να γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης.
Προς το παρόν οι λεπτομέρειες ενός μνημονίου Νο 3 παραμένουν άγνωστες. Ορισμένες αρχικές πληροφορίες επιμένουν ότι θα μπορούσε να αφορά διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής επίπτωσης, όπως π.χ. ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση ανωμαλιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας ή και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο Ασφαλιστικό.

«Πώς μπορούμε να συζητάμε για μια ουσιαστική ρύθμιση του χρέους όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει ζητήματα επί των οποίων έχουμε συμφωνήσει μήνες πριν;»
αναρωτιόταν στο «Βήμα» κοινοτική πηγή με άριστη γνώση των τεκταινομένων στην ελληνική πρωτεύουσα. «Η τρέχουσα αξιολόγηση προχωρεί εξωφρενικά αργά» σημειώνει πηγή του «Βήματος» από τις Βρυξέλλες «και η Αθήνα δεν ήταν καθόλου καλά προετοιμασμένη τον Σεπτέμβριο».
Η προεξόφληση δε του πρωτογενούς πλεονάσματος και το… μοίρασμα μέρους αυτού προτού καν επισημοποιηθεί από τη Eurostat είχαν δημιουργήσει ενόχληση. Το σύνθημα «όχι νέα μέτρα» δεν ηχεί εδώ και καιρό ωραία στα αφτιά της τρόικας διότι συνδέεται με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, τόσο ο Γεργκ Ασμουσεν κατά την αυγουστιάτικη επίσκεψή του στην Αθήνα όσο και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησαν από τον κ. Αντ. Σαμαρά να μην υπερβάλλει στις δημόσιες δηλώσεις του.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και πηγές της τρόικας που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μυστικές συζητήσεις επιμένουν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Και τα σενάρια είναι πολλά. Αλλωστε, ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG), ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε στην Αθήνα έχοντας μαζί του έναν φάκελο με σειρά σεναρίων και ιδεών που έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του.

«Ο στόχος είναι να δοθεί βαθιά ανάσα στο ελληνικό χρέος»
σημειώνουν οι ανωτέρω κύκλοι. Ωστόσο, παραδέχονται ότι οι ευρωεκλογές είναι παράγοντας με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το ενδεχόμενο να ληφθεί μια απόφαση για το ελληνικό χρέος π.χ. τον Μάιο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον έντονο ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία και να ενισχύσει το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα δεξιά της Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στο επιτελείο της καγκελαρίας. «Πώς θα μπορέσουμε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη με το AfD π.χ. στο 10%-15%;» τονίζουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ