Τρεισήμισι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλη την Ελλάδα είναι ο πρώτος απολογισμός της κίνησης των 58 πολιτών για την Κεντροαριστερά, στο διάστημα της μιας εβδομάδας από τη δημοσιοποίηση της έκκλησης. Οι «58», πάντως, αντιλαμβάνονται ότι οι διαδικασίες σύγκλισης είναι επίπονες και απαιτούν ωρίμαση, οπότε δεν ανυπομονούν να φυτρώσει ο σπόρος που έσπειραν. Στα προσεχή σχέδιά τους είναι η ανάδειξη ενός συντονιστικού οργάνου και η δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου διαλόγου, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν προτάσεις για την Ελλάδα που θα αναδυθεί μετά τα μνημόνια όλοι, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με την ιδέα να συμπορευτούν όλες οι δυνάμεις της παράταξης.
Η πρωτοβουλία πάντως δεν θα αλλάξει φυσιογνωμία, δεν θα μετεξελιχθεί σε πρόπλασμα κόμματος και προκειμένου να μη μεταδίδει αντιφατικά μηνύματα δεν θα αποκτήσει γραφεία ούτε εκπρόσωπο Τύπου ούτε θα τοποθετούνται για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. «Το κείμενο των 58 δεν είναι ούτε ιδρυτική διακήρυξη κόμματος ούτε κυβερνητικό πρόγραμμα. Σκοπός της προσπάθειας είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου και ισχυρού φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα συνενώνει υπό ένα κοινό σπίτι όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις, ανανεώνοντας σε εύρος και βάθος το πολιτικό δυναμικό με την προσέλκυση νέων δημιουργικών ανθρώπων. Επόμενος ενδιάμεσος στόχος, η συντεταγμένη πορεία προς μια ιδρυτική Συνέλευση του ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, της ελληνικής «Ελιάς»» επισημαίνει ο καθηγητής κ. Γ. Παγουλάτος, που υπέγραψε το κείμενο.
Οσοι στηρίζουν τη δημιουργία ενός κοινού φορέα που θα εκφράσει σε νέες βάσεις τη δημοκρατική παράταξη εκτιμούν ότι η ανταπόκριση από τον κόσμο (στον διαδικτυακό τόπο kentro aristera start) είναι ενθαρρυντική ακόμη κι αν δεν έχουν βρει τον τρόπο να οργανώσουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους προτείνουν την αυτο-οργάνωση.
Οι «58» θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την αυτονομία τους έναντι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και αποφάσισαν να μην απαντούν στην κριτική που δέχονται ούτε να εμπλακούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις όπως αυτή στην οποία επιχείρησε να τους συμπαρασύρει ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος.
Η προηγούμενη εβδομάδα είχε τρεις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων (Γ. Βασιλείου, Δ. Ψυχογιός, Τ. Γιαννίτσης) στις οποίες δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις και παρεμβάσεις. Στην πρώτη από αυτές ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης χαρακτήρισε λύση στο αδιέξοδο την πρόταση των «58» για κοινό φορέα.
Μέχρι στιγμής τρεις από τις έξι κινήσεις της Κεντροαριστεράς –Δημιουργική Ελλάδα (Ηλ. Μόσιαλος), Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία Β –ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία των «58». Τα πρόσωπα και οι κινήσεις που στηρίζουν το εγχείρημα ασκούν παράπλευρες πιέσεις στη ΔΗΜΑΡ, οι οποίες έγιναν φανερές στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την προηγούμενη Τρίτη. Οι τόνοι ανέβηκαν επειδή τέσσερα μέλη της ΕΕ (Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου, Ντόρα Τσικαρδάνη) αψήφησαν την αρνητική στάση του κ. Φ. Κουβέλη και υπέγραψαν το κείμενο των «58». Τα μέλη αυτά δέχτηκαν τη μομφή ότι υπονομεύουν το κόμμα και απάντησαν ότι είναι τραγικά ειρωνικό να κατηγορούνται από αυτούς που πριν από λίγους μήνες συζητούσαν ένα αντίστοιχο κείμενο με το ΠαΣοΚ. Επίσης στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος κ. Σπ. Λυκούδης, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Α. Παπαδόπουλος, ο βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός εμφανίζονται προβληματισμένα με την προσπάθεια «μιας Ελιάς της ΔΗΜΑΡ».
Αίσθηση έχει προκαλέσει η ενεργός εμπλοκή του κ. Σημίτη στο εγχείρημα. Ο πρώην πρωθυπουργός έπαιξε σημαντικό ρόλο, ακόμη και με προσωπικά τηλεφωνήματα, στη συλλογή των υπογραφών και στηρίζει μαχητικά την προσπάθεια. Οσοι συνομιλούν τακτικά μαζί του αποκλείουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει άλλον ρόλο πέρα από τη συνδρομή του στην επανασυγκόλληση των διάσπαρτων δυνάμεων της παράταξης. Χωρίς σημασία δεν είναι και η αυστηρότητα με την οποία εκφράζεται ο κ. Σημίτης για τους «διάφορους ηγετίσκους» που αδιαφορούν για τον κατακερματισμό της παράταξης. Στο επετειακό Συμπόσιο για την 3η Σεπτέμβρη, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν οδυνηρά σαφής: «Δεν με απασχολεί να τακτοποιήσω υπερχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών ούτε κάποιους μόνιμα διαφοροποιημένους ώσπου να εξασφαλίσουν αυτό που θέλουν» είπε. Το μήνυμά του δεν μετακίνησε κανέναν από όσους φωτογράφιζε. Ο κ. Α. Λοβέρδος δηλώνει απρόθυμος να συμπορευτεί σε έναν φορέα που περιέχει και το ΠαΣοΚ, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ασχολείται κυρίως με το think tank «Το Δίκτυο» και ο κ. Γ. Φλωρίδης επιμένει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με την αυτοδιάλυση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ