Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η χορήγηση περιόδου χάριτος καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή Μαρκ Μόμπιους, της Franklin Templeton Investments, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα καλεσμένος της Eurobank. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη λύση που επιβλήθηκε στην Κύπρο και θεωρεί ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν αποτελεί λύση, καθώς αποδυναμώνει το σύνολο της δομής του τραπεζικού συστήματος. Πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι success story και ως εκ τούτου εκτιμά ότι η τάση εισροής επενδυτικών κεφαλαίων που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό είναι διατηρήσιμη, ενώ εντοπίζει ευκαιρίες στο χρηματιστήριο. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά, και ιδιαίτερα στην Ασία, και όχι μόνο στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.
Μπορεί το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο χωρίς «κούρεμα»;
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εφόσον απλωθεί σε περισσότερα από 50 έτη, το επιτόκιο εξυπηρέτησης μειωθεί περαιτέρω και δοθεί περίοδος χάριτος περίπου πέντε ετών, κατά την οποία δεν θα καταβάλλονται τόκοι. Αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση και θα δώσει στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη που είναι το ζητούμενο. Φυσικά αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα άρει τους φραγμούς στις επενδύσεις».
Υπάρχει πιθανότητα να δούμε και πάλι μια λύση τύπου Κύπρου για το ελληνικό χρέος; Είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων λύση;
«Η περίπτωση της Κύπρου δεν πρέπει ποτέ να συμβεί ξανά. Ηταν απαράδεκτο το ότι οι καταθέτες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό αποδυνάμωσε το σύνολο της δομής του τραπεζικού συστήματος. Σίγουρα δεν αποτελεί λύση».
Συμμερίζεστε την άποψη του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι ένα «success story»; Πού θεωρείτε ότι η χώρα έχει προχωρήσει και πού υστερεί;
«Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ένα success story, με την έννοια ότι όλη η φιλολογία και η επιχειρηματολογία που είχαν αναπτυχθεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την ΕΕ και το ευρώ έχουν αποδειχθεί λάθος και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της».
Πού αποδίδετε την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα; Είναι διατηρήσιμη η τάση;
«Υπάρχει μια εδραιωμένη αντίληψη ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις η ανάπτυξη θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να δουν κάποιες πιθανότητες πρόσθετων κερδών από τις τοποθετήσεις τους και ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις τους».
Πού εντοπίζετε τις επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές;
«Υπάρχουν ευκαιρίες σε τράπεζες, λιανικό εμπόριο και παραγωγικές επιχειρήσεις».
Γιατί το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απέτυχε να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον;
«Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να θεωρήσετε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μια αποτυχία. Υπήρξαν ορισμένες επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις, αλλά, φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερες στη σχετική λίστα που δεν έχουν προχωρήσει. Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, υπήρχαν υπερβολικές ανησυχίες σχετικά με τη μακροοικονομική, πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας που κράτησαν μακριά πιθανούς επενδυτές. Δεύτερον, η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά για να πακετάρει και να πωλήσει τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην παγκόσμια αγορά, όχι μόνο στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε πόλεις της Ασίας. Είναι επίσης απαραίτητο οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο να συναντήσουν και να μιλήσουν με πιθανούς επενδυτές, αλλά και να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, το σύνολο των κανόνων που αφορούν θέματα φορολογίας, εργασίας, γραφειοκρατίας και άλλα εμπόδια που ενδέχεται να βρουν μπροστά τους οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές».
Η δέσμευση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ» είναι αρκετή για την επιβίωση του κοινού νομίσματος;
«Η επιβίωση του ευρώ δεν εξαρτάται από τον Μάριο Ντράγκι, αν και οι δεσμεύσεις του βοηθούν. Το βασικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι το ευρώ ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Είναι η αιτία της έκρηξης του ευρωπαϊκού εμπορίου και των επενδύσεων, έχει εξοικονομήσει δισεκατομμύρια από τις διεθνείς συναλλαγές σε συνάλλαγμα, έχει φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους και έχει διευκολύνει τον τουρισμό, έχει διατηρηθεί ισχυρό έναντι του δολαρίου και σιγά-σιγά γίνεται ένα σημαντικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Με τις πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τη συζήτηση περί αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, το ευρώ έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντικό στην παγκόσμια οικονομία».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ