Την έγκριση της τρόικας αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι κερδισμένοι σε σύγκριση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ θα είναι όσοι έχουν μόνο ηλεκτροδoτούμενα ακίνητα εντός σχεδίου (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία) σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και την ίδια στιγμή δεν διαθέτουν στο όνομά τους κανένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.
Οσοι έχουν εντός σχεδίου ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.251 ως 2.500 ευρώ και από 3.251 ευρώ και άνω θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με το χαράτσι, ενώ οσοι διαθέτουν οικόπεδο ή ανεξάντλητο συντελεστή δόμησης επί οικοπέδου καθώς και αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με πρόσθετη φορολογία.
«Το Βήμα» δημοσιεύει παραπλεύρως αναλυτικό πίνακα με τον νέο Ενιαίο φόρο Ακινήτων ανά τιμή ζώνης για διαμέρισμα
100 τετραγωνικών 2ου ή 3ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχουν συντελεστές προσαύξησης τόσο για την ηλικία του ακινήτου όσο και για τον όροφο και την πρόσοψη.
Για παράδειγμα, διαμέρισμα 100 τετραγωνικών ηλικίας άνω των 26 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τ.μ., 2ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο θα επιβαρυνθεί το 2013 με χαράτσι 425 ευρώ και από το 2014 θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης του φόρο 333 ευρώ, δηλαδή 115 ευρώ χαμηλότερα. Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ ανά τ.μ. τότε ο ιδιοκτήτης του σε σύγκριση με το 2013 θα πληρώνει από το επόμενο έτος 69 ευρώ περισσότερα.
Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2014 ο ΦΑΠ που αφορούσε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ θα καταργηθεί. Αρα η επιβάρυνση που προκύπτει αν συνυπολογιστεί και ο ΦΑΠ 2013 στο παράδειγμα των 100 τετραγωνικών για τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερη.
Οσον αφορά τα οικόπεδα, η πρόταση που έχει κατατεθεί στην τρόικα καθιερώνει νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου βάσει των οποίων προκύπτουν μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ ως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αντίθετα για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Εξωφρενικές αντικειμενικές και στην περιφέρεια
Καταβάλλονται υπέρογκοι φόροι για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, ενώ οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί δραματικά
Τα «τρελά» του φορολογικού συστήµατος όσον αφορά τον καθορισμό αυξημένων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε περιοχές όπου οι τιμές έχουν υποστεί καθολική πτώση τα τελευταία χρόνια δεν εντοπίζονται μόνο στην Αττική, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως στην περιφέρεια.
Χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Κοντονής με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την «επιβολή υψηλών και άδικων τιμών ακινήτων στα οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στη Ζάκυνθο ως προς τον καθορισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καλούνται να καταβάλουν υπέρογκους φόρους».
Η απάντηση που έλαβε ο κ. Κοντονής από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν στις ρυθμίσεις που ισχύουν και στην προοπτική επέκτασης του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα στο μέλλον, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για μείωση των τιμών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο προϊστάμενος της Εφορίας Ζακύνθου κοινοποίησε από συγκριτικά στοιχεία λόγω επιβολής φορολογίας της μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών κτλ. σημαντικά μεγαλύτερες τιμές για το έτος 2011 σε σχέση με το 2008. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την αδικία όπως αυτή απεικονίζεται από τα πραγματικά στοιχεία της κτηματαγοράς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τις ισχύουσες πραγματικές τιμές των οικοπέδων αυτές έχουν μειωθεί δραματικά και σε καμία περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, δεν έχουν φυσικά αυξηθεί με ποσοστά που αγγίζουν το 140%, όπως στην περίπτωση του τέως Δήμου Λαγανά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ