Εναλλακτικές μορφές επένδυσης για τη διασφάλιση μιας ικανοποιητικής απόδοσης θα πρέπει να αναζητήσουν οι καταθέτες μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, τα οποία επιστρέφουν σταδιακά σε βιώσιμα για τον κλάδο επίπεδα. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τρόικα έχουν απαιτήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποκλιμακώσουν το κόστος δανεισμού από τους πελάτες τους και αυτό γίνεται πια επιτακτική ανάγκη μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.


«Η συνετή επιχειρηματική πρακτική ορίζει ότι δεν είναι δυνατόν μεσομακροπρόθεσμα οι τράπεζες να επιδοτούν με ζημία τα επιτόκια των καταθέσεων εις βάρος των μετόχων τους»
σημειώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Πιρπινιά, η αλήθεια είναι πως, παρ’ ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας στους ισολογισμούς τους, έχουν ήδη ανταποκριθεί και αρχίσει να αποκλιμακώνουν σταδιακά τις αποδόσεις των εξάμηνων και τρίμηνων προθεσμιακών καταθέσεών τους. «Θεωρώ ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις το προσεχές διάστημα τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω, αντικατοπτρίζοντας σταδιακά το πραγματικό κόστος χρήματος» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Το γεγονός αυτός αναμένεται να στρέψει τους έλληνες αποταμιευτές σε εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, προς αναζήτηση ενός υψηλότερου επιτοκίου. «Οι έννοιες κίνδυνος και απόδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους» υποστηρίζει ο κ. Πιρπινιάς, προσθέτει ωστόσο πως υπάρχουν προϊόντα τα οποία προστατεύουν το κεφάλαιο στη λήξη και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή να τοποθετηθεί στις αγορές για μια πιθανή υψηλότερη απόδοση.

Εξατομικευμένες λύσεις

Οπως σημειώνει το στέλεχος της HSBC, όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέτουν διάφορα επενδυτικά εργαλεία και να μην περιορίζονται στην επιλογή ενός ή δύο προϊόντων. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι συντηρητικοί επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε επενδύσεις με χαμηλότερη μεταβλητότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσουν επενδύσεις με υψηλή μεταβλητότητα» εξηγεί σχετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει μια λύση που ταιριάζει σε όλους τους επενδυτές, είτε συντηρητικούς είτε όχι». Οπως επισημαίνει σχετικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσανατολίζονται πλέον σε εξατομικευμένες λύσεις για κάθε ιδιώτη επενδυτή, καθώς κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες.
Παραδείγματα προϊόντων με χαμηλή μεταβλητότητα αποτελούν οι Καταθέσεις Εγγυημένου Κεφαλαίου της HSBC, όπου ο πελάτης συμμετέχει στις διεθνείς αγορές έχοντας προστατευμένο το κεφάλαιό του στη λήξη. Ωστόσο οι πελάτες στην HSBC έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με εξειδικευμένους προσωπικούς συνεργάτες, δημιουργώντας μια εξατομικευμένη επενδυτική πρόταση, ανάλογα με τις ανάγκες και το ρίσκο του καθενός, μέσα από τη διαδικασία του Financial Planning.
Για παράδειγμα, η HSBC διαθέτει τα World Selection Portfolios, μια σειρά από πέντε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, η σύνθεση των οποίων ταιριάζει σε πέντε διαφορετικά επενδυτικά προφίλ. Επενδύοντας κάποιος σε αυτά, έχει επιλέξει για το χαρτοφυλάκιό του τους καλύτερους διαχειριστές στον κόσμο, οι οποίοι το παρακολουθούν σε 24ωρη βάση, με γνώμονα την ενεργή διαχείριση και τις προσαρμογές που αυτή επιτάσσει.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα επενδύουν τόσο σε κλασικά επενδυτικά προϊόντα (όπως ομόλογα και μετοχές) όσο και σε πιο σύνθετα (όπως δείκτες εμπορευμάτων). Ετσι περιέχουν μια διαφοροποιημένη γκάμα επενδύσεων, οι οποίες συνδυάζονται με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση για κάθε επενδυτικό προφίλ.
Οι αγορές μετοχών
  • Αναφορικά με την πορεία των μετοχικών αγορών παγκοσμίως, ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς υποστηρίζει ότι παρά τα συνεχιζόμενα δημοσιονομικά προβλήματα τα πρώτα θετικά σημάδια εξόδου από τη βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησαν τις αναπτυγμένες αγορές σε ράλι μέσα στο 2013. «Η πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά λόγω των τελευταίων πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ενίσχυσε σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές, ειδικότερα αυτές των αναδυόμενων, στο πρώτο εξάμηνο του 2013» τονίζει ο ίδιος.
  • Σύμφωνα με τις αναλύσεις των fund managers της HSBC Global Asset Management, τα δομικά προβλήματα στις αναπτυγμένες αγορές (π.χ. τελευταία το «Shutdown» στην Αμερική) παραμένουν και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε διορθώσεις και κάποια μεταβλητότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Διόρθωση παρατηρήθηκε και στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω κυρίως των φημών για άμεση μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed.
  • «Παρ’ όλα αυτά οι διαρθρωτικές αλλαγές στον δυτικό κόσμο και η σταδιακή έξοδος από τον «πάτο» της κρίσης, καθώς και η υγιής μακροοικονομική βάση των αναδυόμενων χωρών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για θετικές αποδόσεις στις μετοχικές αγορές μεσο- μακρο-πρόθεσμα» καταλήγει ο κ. Πιρπινιάς.

Ολοι οι φόροι για τα ακίνητα σε δόσεις
Εξόφληση ως και σε 12 μήμες μέσω των πιστωτικών καρτών – Ολες οι προσφορές των τραπεζών

Τη δυνατότητα εξόφλησης σε ως και 12 άτοκες δόσεις των τεσσάρων διαφορετικών φόρων που πρέπει να αποπληρωθούν τους επόμενους μήνες από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών. Εκτός από το έκτακτο τέλος, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, οι φορολογούμενοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα πρέπει τους επόμενους μήνες να εξοφλήσουν τις εναπομένουσες δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2011 και του 2012, καθώς και την αντίστοιχη επιβάρυνση του 2013, τα εκκαθαριστικά για την οποία εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Με την υπηρεσία άτοκων δόσεων παρέχεται η ευχέρεια στους ιδιοκτήτες να επιμηκύνουν σημαντικά, ως και κατά έναν χρόνο, την περίοδο αποπληρωμής των φόρων που τους αναλογούν. Από τη μία πλευρά το έκτακτο τέλος μπορεί να εξοφληθεί σε άτοκες δόσεις, μαζί με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και τις λοιπές επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα παρέχεται και για τον ΦΑΠ. Στην τελευταία περίπτωση ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να επιλέξει μεταξύ:
  • Της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προς το Δημόσιο και της αποπληρωμής του σε δόσεις προς την τράπεζα, λύση που εξασφαλίζει την έκπτωση που προβλέπεται.
  • Της αποπληρωμής καθεμιάς εκ των δόσεων του ΦΑΠ σε δόσεις.
Εκτός από την αύξηση του χρόνου καταβολής των φόρων, οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να κερδίσουν και από τη χρονική μετάθεση των πληρωμών που εξασφαλίζεται αυτόματα, λόγω του τρόπου λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Ειδικότερα, αντί να πληρωθεί άμεσα η πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό προς το Δημόσιο, καταβάλλεται μετά την έκδοση του επόμενου λογαριασμού της κάρτας στην καταληκτική ημερομηνία εξόφλησής της, η οποία μπορεί να είναι ως και 50 ημέρες αργότερα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αποπληρωμής των φόρων με «πλαστικό» χρήμα είναι εύκολη, καθώς μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και από την άνεση του σπιτιού του κατόχου της κάρτας. Σε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα η πληρωμή γίνεται μόνο μέσω του e-banking, κάποιες τράπεζες λειτουργούν ειδικές ιστοσελίδες πληρωμών, σε άλλες υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της πληρωμής από το τηλέφωνο (phone-banking), ενώ από όλες παρέχεται η ευχέρεια διενέργειας της συναλλαγής στα υποκαταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, προτού οι καταναλωτές προχωρήσουν στην εξόφληση του φόρου θα πρέπει να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα του υπολοίπου τους, για να εξακριβώσουν αν επαρκεί για την πληρωμή μιας οφειλής. Εξάλλου οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την τράπεζα τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία εκπνοής της προθεσμίας, χρόνος που είναι απαραίτητος για την αποστολή του εμβάσματος προς την Εφορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ