Σε έλεγχο στην ΕΥΠ θα προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα πολυμελές κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παράνομες παρακολουθήσεις συνομιλιών. Ο προηγούμενος έλεγχος είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2012 ύστερα από αιχμές που είχαν διατυπωθεί από στελέχη της ΑΔΑΕ στη Βουλή.
Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», τέτοιου είδους έκτακτος έλεγχος είχε γίνει στο αντίστοιχο σύστημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως «κανένα ύποπτο εύρημα». Ωστόσο αρμόδιοι ελεγκτές επισημαίνουν ότι «πέρα από τα επίσημα πορίσματα υπάρχουν τρεις τρύπες στο σύστημα ελέγχου που μπορεί να διευκολύνουν παράνομες υποκλοπές από τις κρατικές αρχές, χωρίς κάτι τέτοιο να μπορεί να γίνει αντιληπτό». Τι ακριβώς συμβαίνει με τις αναφορές για παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων;
Οι μεγάλοι «κοριοί»
Από την περίοδο 2007-2008 η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική έχουν η καθεμιά στη διάθεσή τους δύο συστήματα παρακολουθήσεων που μπορεί να γίνουν ως και σε 700-800 τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω κυκλώματος επισυνδέσεων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Για την παρακολούθηση τηλεφώνων εκδίδονται είτε βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για απλές ποινικές υποθέσεις ή ταχύρρυθμες εισαγγελικές διατάξεις για περιπτώσεις που αφορούν τρομοκρατία, για σύνθετες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, κατασκοπείας κτλ., με επίκληση των «λόγων εθνικής ασφαλείας».
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, το 2012 εκδόθηκαν 2.055 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων και 2.634 νέες εισαγγελικές διατάξεις για άμεση άρση απορρήτου επικοινωνιών.
Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ αφορά μόνο αν στις καταγραφές των ηλεκτρονικών υπολογιστών –κυρίως στα log files –των συστημάτων υποκλοπών υπάρχουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αντίστοιχες αυτών που ζητούνται στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων ή στις εισαγγελικές διατάξεις. Γίνεται μόνο σύγκριση των αριθμών και των αιτημάτων.
Τα τρία «κενά»
Ωστόσο, όπως σημειώνει αξιωματούχος που γνωρίζει το «παρασκήνιο» των ενεργειών, «οι ελεγκτές της ΑΔΑΕ κοιτάζουν μόνο το αριθμητικό μέρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπου όλα φαίνονται εντάξει, δεν ερευνούν όμως το ουσιαστικό. Δηλαδή, κανείς πέρα από αυτούς που υποβάλλουν το αίτημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν εξετάζει σε δεύτερη φάση γιατί και με ποιο σκεπτικό αρχίζει μια τηλεφωνική παρακολούθηση. Η πρώτη «τρύπα» είναι λοιπόν ότι με την επίκληση της εθνικής ασφαλείας μπορεί να ζητηθεί παρακολούθηση ενός τηλεφώνου για… ύποπτους λόγους και εξυπηρετώντας άλλου είδους συμφέροντα. Επιπλέον τα δεδομένα αυτών των υποκλοπών δεν μπαίνουν συνήθως σε δικογραφίες ώστε να τις δουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ή οι δικηγόροι και να εντοπίσουν τις παράνομες παρακολουθήσεις. Εχουν πάντα έναν ανεπίσημο χαρακτήρα που αφήνει περιθώρια παράτυπων ενεργειών. Η δεύτερη «τρύπα» σχετίζεται με το τρυκ που χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο οι διωκτικές αρχές με το υποτιθέμενο ανώνυμο τηλέφωνο πληροφοριοδοτών που «αποκαλύπτουν εμπλεκομένους σε μια υπόθεση». Ετσι ξεκινούν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία. Το τρίτο «κενό» παρουσιάζεται με τις φορητές μονάδες –τα περιβόητα «βαλιτσάκια» –της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., ο έλεγχος των οποίων είναι σχετικά δυσχερέστερος».
Ενδεικτικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών για το τρυκ των «ανώνυμων πληροφοριοδοτών», ενώ η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας έχει ερευνήσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μοιράζουν χειρόγραφες σημειώσεις σε επιχειρηματίες με περιεχόμενο συνομιλιών ανταγωνιστών τους από τον κύκλο των ύποπτων υποκλοπών».
Πώς «άκουγαν» τους χρυσαυγίτες
Αξιωματούχοι θεωρούν επίσης χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή, όπου εκεί βέβαια οι Αρχές είχαν «καλές προθέσεις» για τον προσδιορισμό της παράνομης δράσης μελών.
Λίγα 24ωρα λοιπόν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρχε σειρά αναφορών ότι «θα παρουσιαστούν προγενέστερες της δολοφονίας παρακολουθήσεις στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης». Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν προσφάτως, μετά τις σχετικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε μόνο τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στη δικογραφία της υπόθεσης ωστόσο δεν εμφανίστηκε καμία σχετική παρακολούθηση –προ της δολοφονίας Φύσσα –όχι γιατί δεν υπήρχε αλλά επειδή προφανώς κρίθηκε ότι δεν είχε «δικαιολογητική βάση». Αντιθέτως, παρουσιάστηκαν συνομιλίες μελών της Χρυσής Αυγής την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, χωρίς προφανώς ακόμη τότε να έχουν προλάβει να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων. Αυτές οι παρακολουθήσεις προσώπων –τα οποία προέκυψε ότι ήταν και άσχετα με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα –φαίνεται να είχαν ξεκινήσει από προηγούμενες ενέργειες της ΕΥΠ, για τις οποίες όμως δεν παρουσιάζεται ποιο ήταν το έναυσμά τους. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι στη δικογραφία της δράσης της Χρυσής Αυγής δεν έχουν ενταχθεί τα αιτήματα και οι διατάξεις με αριθμούς 555 και 556 βάσει των οποίων ξεκίνησαν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για την υπόθεση της ακροδεξιάς οργανωσης. Υπάρχουν μόνο τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αλλά όχι τα αιτήματα.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus