Πάνω από 260 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων συμμετείχαν με γραπτά, ζωγραφιές, βίντεο και αφίσες στον 18ο μαθητικό διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Η σιωπή είναι ανοχή». Θέμα του διαγωνισμού η αντίδραση των νέων ανθρώπων απέναντι στη ρατσιστική βία και τη μισαλλοδοξία της κοινωνίας που πλήττει μετανάστες και πρόσφυγες.
«Κατά τη γνώμη μου είναι πάνω από όλα θέμα ανοχής των κρατικών θεσμών και τήρησης των νόμων» λέει η Αριάδνη-Σοφία Κούρη, μαθήτρια του Βαρβάκειου Λυκείου, η οποία διακρίθηκε στον γραπτό διαγωνισμό. «Στο σχολείο μου δεν έχουμε πολλούς αλλοδαπούς μαθητές. Στη γειτονιά μου όμως, στην Πλατεία Αττικής, τα ρατσιστικά φαινόμενα είναι κάτι που βλέπουμε και ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι ακόμα και η άνοδος της ακροδεξιάς προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ανοχή που έδειχνε η κυβέρνηση σε αυτά τα φαινόμενα» συμπληρώνει.
«Με στενοχωρεί πάρα πολύ η άνοδος του ρατσισμού στη χώρα μας» σχολιάζει η Νεφέλη Μεγαλοβασίλη, μαθήτρια Β’ Λυκείου στο 1ο Γενικό Λύκειο της Έδεσσας, η οποία ήταν υπεύθυνη για το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την επεξεργασία του βίντεο που πήρε το πρώτο βραβείο για μαθητές της Α’ Λυκείου (όταν παραδόθηκε το βίντεο, εκείνοι και οι συμμαθητές της ήταν μαθητές της Α’ τάξης). Το συγκεκριμένο βίντεο σε κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά περιγράφει απολύτως το θέμα του διαγωνισμού.
«Εμπνεύστηκα το σενάριο αλλά και τις περισσότερες λεπτομέρειες σε μια ώρα που βαριόμουν στην τάξη επειδή είχαμε μαθηματικά» λέει η Νεφέλη. «Πηγή έμπνευσης για μένα δεν αποτέλεσαν φαινόμενα στην τάξη μου. Δεν έχω αλλοδαπούς συμμαθητές, συνολικά στο σχολείο υπάρχουν ελάχιστοι. Το σενάριο είχε ως βάση την ειδησεογραφία που διαβάζουμε και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια» καταλήγει.
«Τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιστικής συμπεριφοράς παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια με ακραία εκδήλωσή τους τη ρατσιστική βία και τα εγκλήματα μίσους. Απρόκλητες επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες ατόμων στοχεύουν ανυπεράσπιστους μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν ήδη βιώσει τη βία, τον πόλεμο και τις διώξεις στη χώρα τους. Η ανοχή απέναντι σε τέτοια περιστατικά έχουν συμβάλει στην ανάπτυξή τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρούνται πλέον κομμάτι μιας «κανονικότητας» στην οποία έχουμε εθιστεί» σχολιάζει από την πλευρά της η κυρία Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνης του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.
«Οι μαθητές που πήραν μέρος στο διαγωνισμό αποδεικνύουν ότι η δική τους στάση δεν συμβιβάζεται με αυτή του σιωπηρού μάρτυρα, ότι η αντίστασή τους απέναντι σε τέτοιου είδους θρασύδειλες συμπεριφορές είναι αδιαπραγμάτευτη. Θέλουμε να συγχαρούμε αυτά τα παιδιά για τη στάση τους, επειδή επιλέγουν τον δρόμο της αλληλεγγύης, της κριτικής σκέψης και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα βραβεία
Τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού με ατομικές και ομαδικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Άργος, Έβρος, Έδεσσα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Πειραιάς, Σέρρες, Χαλκίδα κ.ά.), ενώ πολλές ήταν οι συμμετοχές που διακρίθηκαν για τη δημιουργικότητα, τα επιχειρήματα και την τεχνική τους.
Στον διαγωνισμό υπήρξαν και κάποιες ιδιαίτερες συμμετοχές όπως οι δεκαπέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου και στη Μακρινίτσα, μαθητές από το Παράρτημα 6ου Γυμνασίου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού καθώς και η 15μελής ομάδα Γκράφιτι του Προγράμματος Ίριδα (Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ν. Καμαράτος) της Ιατρικής Παρέμβασης.
Στη σχετική ιστοσελίδα (https://www.unhcr.gr/ekpaideysi/mathitikoi-diagonismoi/md2012-2013.html) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαβάστε τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν.
Δείτε το βίντεο των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Έδεσσας: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=im5gXI18hpI