Την προσμέτρηση στο σύνολο των απολύσεων που ζητά η τρόικα από το Δημόσιο, αυτών που πιθανώς προκύψουν στα ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ, καθώς επίσης και των συμβασιούχων που παραμένουν με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, συμφωνήθηκε στην συνδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε, εφόσον προκύψουν απολύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

Επίσης, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, και αυτές να προσμετρηθούν στις απολύσεις.

«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας.

«Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», σημείωσαν πηγές τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.

Επιπροσθέτως, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το δεύτερο κύμα κινητικότητας για το οποίο έχει ζητηθεί από την τρόικα δίμηνη παράταση, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, στο αίτημα δεν υπάρχει ακόμη απάντηση και η αντίδραση της τρόικας δεν είναι ούτε αρνητική, ούτε θετική.

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει αξιέξοδο με την τρόικα

«Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο με την τρόικα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και ερωτηθείς εάν πλέον πάμε σε πολιτική διαπραγμάτευση.

«Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά» είπε ακόμη, σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι ωστόσο «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού Λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών».

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης για το θέμα της κινητικότητας, ερωτηθείς αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και πλέον πάμε σε πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε:

«Όχι, κανένα. Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας κανονικά.»

» Τώρα, βέβαια, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού Λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην ελληνική Οικονομία. Επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads και λοιπά».