Είκοσι χρόνια μετά, η δυναμική ανακρίτρια άλλοτε του Πειραιά, κυρία Ιωάννα Κλάπα, πρόεδρος Εφετών σήμερα, επιστρέφει στην ανάκριση του Εφετείου Αθηνών, αυτή τη φορά, αναλαμβάνοντας να διερευνήσει τους «μαύρους» φακέλους της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Δίπλα της, μια ακόμη διακεκριμένη ανακρίτρια, που επίσης ξεκίνησε την καριέρα της στο δικαστικό σώμα από το Πρωτοδικείο του Πειραιά, η κυρία Μαρία Δημητροπούλου, αναλαμβάνει ρόλο αναπληρώτριας, για να την συνδράμει στο ογκώδες και απαιτητικό έργο της ανάκρισης.

Η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, ανέθεσε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, στις δύο εφέτες ειδικές ανακρίτριες την ανίχνευση και αποκάλυψη του δαιδαλώδους δικτύου της νεοναζιστικής οργάνωσης, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σωρεία εγκλημάτων, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα του κοινού ποινικού δικαίου και ενδέχεται να φθάνουν μέχρι την κατάλυση του πολιτεύματος.

Οι δύο ανακρίτριες που αναλαμβάνουν να ξετυλίξουν αυτό το κουβάρι, διαπρεπείς νομικοί και με αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό αίσθημα και οι δύο, δεν είναι άπειρες· το αντίθετο. Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια αφότου η Ιωάννα Κλάπα, νέα πρόεδρος Πρωτοδικών τότε – μαζί με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καίτη Στουραΐτου, που δεν ζει πια – δεν δίστασε να τραβήξει την κουρτίνα που έκρυβε το «βρώμικο» σωφρονιστικό σύστημα και να ξεριζώσει, μετά από πολύμηνη έρευνα και ατέλειωτες δυσκολίες και εμπόδια, τα κυκλώματα που λυμαίνονταν τις φυλακές Κορυδαλλού.

Και μόνο ότι μετά από εκείνες τις έρευνες, που οδήγησαν σε σειρά δικών, ορίστηκε για πρώτη φορά μόνιμος εισαγγελέας φυλακής, με έδρα μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, αποτέλεσε σημαντική πρόοδο, για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

Μόνο για αυτή την υπόθεση και επίσης για εκείνη του λαθρεμπορίου καυσίμων, με το δήθεν τράνζιτ ναυτιλιακό πετρέλαιο που κατέληγε στην εσωτερική αγορά, με εκατομμύρια διαφυγόντες δασμούς και φόρους, πέρασαν από το γραφείο της (και τα βράδυα το τραπέζι του σπιτιού της όπου κουβαλούσε για να μελετήσει τα ατέλειωτα δικόγραφα) συνολικά 18 δικογραφίες.

Η κυρία Κλάπα, μετά τις επιτυχίες της στον Πειραιά, μετατέθηκε σε διάφορα Πρωτοδικεία ανά τη χώρα, διετέλεσε αργότερα προϊσταμένη σε κάποια από αυτά, για να καταλήξει στο Εφετείο Αθηνών και να της ανατεθεί, πλέον, η έρευνα για τη Χρυσή Αυγή.

Σημαντικές υποθέσεις έχει χειριστεί και η κυρία Δημητροπούλου, η οποία επί μακρόν ασχολήθηκε με τα κυκλώματα των ναρκωτικών και την καταπολέμηση του εμπορίου του λευκού θανάτου.