Μια νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και έχει το μισό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Ελπίδα σε μεγαλύτερες γυναίκες

Αμερικανοί ειδικοί που ανέπτυξαν τη νέα, «μίνι-IVF» αναφέρουν ότι η θεραπεία δίνει ελπίδες σε μεγαλύτερες γυναίκες ότι θα αποκτήσουν το δικό τους παιδί ενώ δεν συνδέεται με καμία από τις παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Σημειώνουν επίσης ότι η μέθοδος είναι τόσο γρήγορη ώστε μπορεί να εφαρμοστεί στη γυναίκα μια εργάσιμη ημέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματός της.

Δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 500 γυναίκες έδειξαν ότι τα ποσοστά επιτυχίας ήταν καλύτερα κατά 1/3 σε σύγκριση με εκείνα της συμβατικής IVF σε γυναίκες στη δεκαετία των 30 και κατά περισσότερο από 50% καλύτερα σε γυναίκες στα 40 τους.

Χορήγηση πολύ μικρότερων δόσεων φαρμάκων

Η τεχνική αφορά χορήγηση πολύ μικρότερων δόσεων φαρμάκων για διέγερση των ωοθηκών στην αρχή της θεραπείας σε σύγκριση με αυτές που χορηγούνται στην «παραδοσιακή» IVF.

Οι ειδικοί από το Κέντρο για την Υπογονιμότητα του Σεντ Λούις στο Μιζούρι στους οποίους ανήκει η νέα τεχνική αναφέρουν πως ανακάλυψαν ότι η χορήγηση μικρότερων δόσεων των συμβατικών φαρμάκων για μεγαλύτερο διάστημα χρόνου οδηγεί σε αποφυγή της πρόωρης ωορρηξίας με αποτέλεσμα να παράγονται ωάρια καλύτερης ποιότητας.

Το γεγονός αυτό ήταν άκρως σημαντικό για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες οι οποίες παράγουν πολύ λιγότερα ωάρια.

Ο δρ Σέρμαν Σίλμπερ από το Κέντρο για την Υπογονιμότητα του Σεντ Λούις που παρουσίασε τα σχετικά ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη (οι εργασίες του ολοκληρώνονται σήμερα 17 Οκτωβρίου) τόνισε: «Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες άνω των 40 ετών».

Κόστος μικρότερο κατά 50%

Ο ειδικός συμπλήρωσε ότι το κόστος της διαδικασίας ήταν 50% μικρότερο σε σύγκριση με τη συμβατική IVF επειδή τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές δόσεις και η θεραπεία διεξάγεται πολύ ταχύτερα.Όπως προέκυψε από τις δοκιμές, μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής επετεύχθησαν ποσοστά γέννησης ζώντων βρεφών της τάξεως του 38% σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών – το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό που επιτυγχάνεται με τις συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.

Σε ό,τι αφορούσε γυναίκες 43 ετών και άνω οι οποίες σπάνια καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί μέσω της συμβατικής IVF, τα ποσοστά γέννησης ζώντων βρεφών ήταν της τάξεως του 13% – περισσότερο από διπλάσια σε σύγκριση με εκείνα που επιτυγχάνονται με τις συμβατικές μεθόδους.

Σύμφωνα με τον δρα Σίλμπερ, οι γυναίκες αυτές θα μπορούσαν να επιτύχουν ποσοστά γέννησης της τάξεως του 50% με τέσσερις κύκλους των πεντάλεπτων θεραπειών.