TO BHMA –THE NEW YORK TIMES
Κρατήστε την αναπνοή σας αν επισκεφτείτε ποτέ τη Βουλγαρία. Ο αέρας σε αυτό το μικρό κράτος δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα είναι πιο πυκνός και με περισσότερες βλαπτικές ουσίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλη χωρά στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία.
Στον αέρα της Βουλγαρίας υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση από δυο από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σωματιδιακής ύλης, που προέρχεται από εξατμίσεις αυτοκινήτων, καμινάδες και πολλές ακόμη πηγές. Η σωματιδιακή αυτή ύλη είναι υπεύθυνη για ασθένειες όπως άσθμα ή και καρκίνο. Η Βουλγαρία έχει επίσης τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Σόφια, είναι πασίδηλη σε οποίον περάσει ακόμη και λίγο χρόνο εκεί. «Όταν κρεμάσεις για στέγνωμα ένα λευκό μπλουζάκι και βγεις για μια βόλτα για κάνα δίωρο, όταν επιστρέψεις θα δεις πως ο γιακάς του θα έχει αποκτήσει ένα κιτρινογκρί χρώμα. Μερικές φορές, κάνω το εξής πείραμα: περπατάω στη Σόφια και δεν αγγίζω απολύτως τίποτα κι όταν επιστρέφω σπίτι και πλένω τα χέρια μου, το σαπούνι βρωμίζει!», λέει ο Αλεξ Μελαμέντ, ένας 25χρονος φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων που ζει σε αυτή τη πόλη των 1.2 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στην έρευνα της Υπηρεσίας, η Πολωνία έρχεται δεύτερη και ακολουθούν πόλεις στη Βόρεια Ιταλία, κυρίως όσον αφορά στην συγκέντρωση του όζοντος. Πάντως στα 10 χρόνια της έρευνας (2002-2011), η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται γενικά στην Ευρώπη, αλλά τα μικροσωματίδια και το όζον παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα.
«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Ευρώπη ζουν σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον και για να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας θα πρέπει η Ευρώπη να αποδειχθεί φιλόδοξη και να υιοθετήσει μέτρα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας», σημειώνει ο Χανς Μπρούινινξ, εκτελεστικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία.
Τέσσερις από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις με τα πιο υψηλά επίπεδα σωματιδιακής ύλης είναι στη Βουλγαρία, με το Πέρνικ, λίγο έξω από τη Σόφια, να καταλαμβάνει τη κορυφή του σχετικού καταλόγου. Υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων βρέθηκαν στην ατμόσφαιρα του Πέρνικ για τις μισές σχεδόν ημέρες του χρόνου, σε σχέση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις για 15 μόλις ημέρες ετησίως σε πόλεις όπως η Στουτγάρδη στη Γερμανία και το Παρίσι.
Μέρος του προβλήματος στη Βουλγαρία -και τις γειτονικές της χώρες- είναι το γεγονός πως πολλοί καίνε ξύλα σε σόμπες για οικιακή θέρμανση το χειμώνα. «Ο τοπικός πληθυσμός επιλέγει, λόγω οικονομίας, να επιστρέψει στη χρήση οικιακών καυσίμων», καταλήγει ο Βαλεντίν Φολτέσκου, ειδικός σε θέματα ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία.