Πάνω από ένα δισ. ευρώ απώλειες στα έσοδα των κρατικών ταμείων επιφέρουν οι παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στην 67η γενική συνέλευση της πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Hotrec), του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης τουριστικών επιχειρήσεων και συναφών επαγγελμάτων στην Ε.Ε., που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι παράνομες κατοικίες ξεπερνούν τις 50.000 στη χώρα, στερώντας πόρους από την τοπική κοινωνία. Ωστόσο ο κ. Τσακίρης πρόσθεσε ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Τουρισμού επιχειρεί να περιορίσει την ανομία, προβλέποντας μεταξύ άλλων πρόστιμο 50.000 ευρώ σε όποιον ενοικιάζει παράνομα (διαμέρισμα ή εξοχική κατοικία).

Πανευρωπαϊκό χαρακτήρισε το πρόβλημα, ο πρόεδρος της Hotrec κ. Κεντ Νίστρομ, το οποίο εντάθηκε με την εξάπλωση του διαδικτύου. Για πρώτη φορά εξάλλου, στην ατζέντα της HOTREC εισέρχεται το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων με στόχο να βρεθεί κεντρική λύση. Στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τον τουρισμό, ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Στη Συνέλευση, η οποία πραγματοποιείται 17 και 18 Οκτωβρίου, εξετάζονται οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα προβλήματα που προκαλεί η αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και ο τομέας της προσβασιμότητας.

Κύριο θέμα θα αποτελέσει και η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος κατάταξης και αξιολόγησης που έχει αναπτύξει, του Hotel Stars Union που ήδη εφαρμόζεται και πιστοποιούνται ξενοδοχεία σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Ζητήματα για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισήμανε ο κ. Τσακίρης είναι:

– η ευχερέστερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου,

– ο επανακαθορισμός της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα πνευματικά δικαιώματα,

– η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ συνολικά στο τουριστικό πακέτο,

– η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας, αξιοποιώντας πλέον τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και

– η αντιμετώπιση οργανωμένα και συντεταγμένα, των μονοπωλιακών καταστάσεων και καταχρηστικών συμπεριφορών στον τομέα του διεθνούς ηλεκτρονικού εμπορίου στον τουρισμό.