Ένα βήμα προς την εξεύρεση κοινής φόρμουλας μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου όσον αφορά στην αναστολή χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης εν όψει της ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου της σχετικής τροπολογίας.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έχει με τα κόμματα και μετά τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εσωτερικών με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και της ΔΗΜΑΡ, γνωστοποίησε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στην κυβερνητική τροπολογία που αφορά στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων.
Μεταξύ αυτών κάνει αποδεκτή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκρίνει η Βουλή την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα που βαρύνονται με τα αδικήματα αυτά. Ωστόσο, δεν δέχθηκε την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 (180 βουλευτές) που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική του τροπολογία, η οποία υπενθυμίζεται περιλαμβάνει μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Αναλυτικότερα, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του κ. Μιχελάκη προβλέπουν ότι η εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
Επίσης, θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος», όπως και ότι θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».
Τέλος, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή με 151.
Σε δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης επισημαίνει ότι «ο στόχος μας ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και είχα για το σκοπό αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα».
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ
Τη δική της πρόταση για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ.
Όπως αναφέρει οι όροι και οι προϋποθέσεις πρέπει να διαφοροποιούνται στην περίπτωση που τα στελέχη δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Και αυτό γιατί για τους βουλευτές προβλέπεται η διαδικασία της άρσης ασυλίας από την ολομέλεια της Βουλής κάτι το οποίο δεν ισχύει για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη.
Έτσι λοιπόν για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία- αξιολόγηση των στοιχείων από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση, ενώ για τα μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα πρέπει να προηγείται ένα δεύτερο στάδιο αξιολόγησης που πρέπει να είναι αυτό του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.
Επίσης για την επιβολή της αναστολής ή την άρση των συνεπειών τους κρίνεται επαρκής αυτή η ίδια η δικαστική πράξη στη μεν πρώτη περίπτωση η πράξη του εισαγγελέα που ασκεί τη δίωξη κατά κοινοβουλευτικών προσώπων στη δε δεύτερη διάταξη του παραπεμπτικού βουλεύματος ως «οιονεί περιοριστικός όρος». Το ίδιο θα ισχύει για την περίπτωση άρσης της αναστολής, δια της αμετάκλητης απόφασης ή βουλεύματος.