Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλ. Τσίπρα, παρόντα άρχισε λίγο πριν από τις 18.00 η εκδήλωση με θέμα «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι συνέπειες του για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνία» που διοργανώνουν οι σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε εκ νέου την στήριξή του στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το μέτρο της διαθεσιμότητας «εξοργιστικό», είπε ότι καταδικάζει σε θάνατο και αδυναμία λειτουργίας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όμως παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση και την τρόικα για σκοπιμότητες, βάσει των οποίων δρομολογούν, όπως είπε, την υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπέρ των ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τάσσεται στο πλευρό των πανεπιστημιακών, προσέθεσε ότι το αν το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο εναπόκειται σε αυτούς και σημείωσε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει».
Συνδέοντας το θέμα με την ευρύτερη πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «τα προγράμματα και τα μέτρα είναι εδώ μόνο για να αποτυγχάνουν και να καταστρέφουν. Ούτε στο δημοσιονομικό πρόβλημα δίνουν λύσεις, ούτε στο πρόβλημα της ανάπτυξης, ούτε στο πρόβλημα του χρέους» και «επομένως πρέπει εδώ να μπει ένα τέλος», ενώ προσέθεσε: «να σταματήσει τώρα αυτή η αδιέξοδη και παράλογη πολιτική. Και να υπάρξει άμεσα ένας εναλλακτικός δρόμος, που θα αντιμετωπίζει την κρίση, και θα δρομολογεί την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας».
«Δρομολογείται πλέον ανοιχτά η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τις μεταπτυχιακές σπουδές» επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Πρόκειται για την λογική του «επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου», που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το Μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εποχή που η Παιδεία ήταν δημόσιο αγαθό, και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τελειώνει. Έρχεται η Παιδεία ως κερδοφόρος αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχίων. Διότι έτσι διασφαλίζεται αυτό που αποκαλούμε εντός πολλών εισαγωγικών «ανταγωνιστικότητα» του ιδιωτικού τομέα.
Εκεί θα ισχύσει ότι ισχύει παντού για τις ιδιωτικοποιήσεις: Για να μπορέσει κάθε καρυδιάς καρύδι να μπει στον χώρο και να κερδοσκοπήσει, θα πρέπει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να υποβαθμιστεί αντίστοιχα, και να παρέχει τις υπηρεσίες του με κόστος και μάλιστα υψηλό.
Όλα αυτά βεβαίως είναι υπολογισμένα χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι η ίδια η Πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ποιά είναι η απάντηση: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει. Να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εξελίσσεται εναντίον του, από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα».
«Η άρνηση του δημοσίου πανεπιστημίου να δει τις πληγές του και να σκύψει πάνω τους έκανε ευκολότερη την επίθεση εναντίον του» σημείωσε στην τοποθέτησή της η κυρία Ρεπούση και εν μέσω αποδοκιμασιών συνέχισε: «Κάνουμε έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους για ανοικτά πανεπιστήμια με προσωπικό ασφαλείας. Ζητάμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διαθεσιμότητα ώστε κανένας να μη χάσει τη δουλειά του. Η ΔΗΜΑΡ είναι με τη δική σας πλευρά αλλά με έναν άλλο τρόπο από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε μαζί σας στην απεργία. Είμαστε κατά της διαθεσιμότητας, υπέρ της κινητικότητας ώστε να γίνει ένας εξορθολογισμός του προσωπικού των πανεπιστημίων».
«Το μνημόνιο αξιοποιείται για να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος το πανεπιστήμιο να συνδεθεί με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος.
Και ενώ η εκδήλωση στα Προπύλαια βρισκόταν σε εξέλιξη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας δεν είχε εμφανιστεί ακόμη η πλατφόρμα στην οποία θα απογραφούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ – με καταλητική ημέρα το ερχόμενο Σάββατο…
Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του κ. Τσίπρα