Το ρυθμό τους έχουν βρει οι διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ του μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο: Πριν τη νέα συνάντηση CDU/CSU και SPD τη Δευτέρα, τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει φωτιά για τις λεπτομέρειες και ήδη βγαίνουν στη δημοσιότητα σημεία σύγκλισης. Στην ατζέντα υπάρχει και δεύτερη συνάντηση Μέρκελ με τους Πράσινους, αλλά ακόμη και τα στελέχη του μικρότερου κόμματος απομακρύνουν το ενδεχόμενο ευόδωσης. Προς το φινάλε του πόκερ αναβάλλεται η κρίσιμη μάχη για το υπουργείο Οικονομικών.

Το απόγευμα της Δευτέρας συναντώνται εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Εταιρεία οι ομάδες των δύο στρατοπέδων, όπως συμφώνησαν CDU και SPD στην κλειστή συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. Τρίτος γύρος σαφώς και δεν αποκλείεται, αλλά προς το παρόν πολλά δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις τελικά μπορεί να ολοκληρωθούν αρκετά πιο σύντομα από όσο υπολογιζόταν.

Σε αυτό συνηγορούν οι δηλώσεις και οι διαρροές από όλα τα κομματικά επιτελεία: Η άτυπη προθεσμία που έθεσε ο Βόλφνγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσέχει εξαιρετικά τις δηλώσεις του, για μέσα Νοεμβρίου είναι κίνηση που δύσκολα θα γινόταν εάν η γραμμή του τερματισμού δεν είχε ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή, την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές στελεχών του SPD για συμβιβασμό σε κεντρικά ζητήματα.

Ακόμη και οι αναφορές από τους Πράσινους δείχνουν προς τα εκεί. Ναι μεν την Τρίτη έχει προγραμματιστεί νέα διερευνητική συνάντηση (το πρώτο ραντεβού την περασμένη Πέμπτη δεν κατέληξε σε οριστική διαφωνία), αλλά ο ίδιος ο νέος συμπρόεδρος του κόμματος Αντόν Χοφράιτερ έδειξε πως δεν υπολογίζει προς το παρόν σε συνεργασία, λέγοντας στην κυριακάτικη Welt ότι το κόμμα πρέπει να ξεκινήσει να ετοιμάζεται, τα επόμενα χρόνια, για δυνατότητες συνεργασίες τόσο με το CDU όσο και με την Αριστερά.

Σύγκλιση με το SPD και ο «άσος» της εσωτερικής κάλπης

Τα μείζονα θέματα των Σοσιαλδημοκρατών για συμμετοχή σε κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη επιλυθεί οριστικά, αλλά η διαφαινόμενη θέληση για συμβιβασμό μοιάζει να επικρατεί. Το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν αλλιώς τις δαπάνες για παιδεία και υποδομές.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το οποίο θέτει επιτακτικά ιδιαίτερα η πτέρυγα του SPD που «αντιπροσωπεύει» η Αντρέα Νάλες. Τα σενάρια που κυκλοφορούν στον γερμανικό τύπο, βάσει των διαρροών από τα κεντρικά κομμάτων, κάνουν λόγο για συμβιβαστική λύση που με μείγμα προβλέψεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά κατάτμηση σε κλάδους και είδος εργασίας, το οποία ενδεχομένως μάλιστα να μην καθορίζονται από την εκτελεστική εξουσία αλλά μέσω επιτροπής.

Στο ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους, το οποίο είχε τεθεί από το SPD (ακόμη και με «δειλές» αναφορές για ευρωομόλογα), όπως αναμενόταν, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να το ξεχάσουν, σύμφωνα με το Spiegel.

Για ήσσονα ζητήματα που δεν υπάρχει συμβιβασμός, υπάρχει η επιλογή του στρίβειν διά των κρατιδίων: Οι αποφάσεις για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, που είχε θέση στην προεκλογική περίοδο, μπορεί να καταλήξει στην αρμοδιότητα των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Προς το παρόν επίσης, οι φωνές εντός του SPD που προτιμούν το κόμμα να μείνει στην αντιπολίτευση ακούγονται λιγότερο ενώ στο προσκήνιο έχουν έρθει εκείνοι που δεν φοβούνται τη νέα συνεργασία με την Άνγκελα Μέρκελ. Σημαίνοντα στελέχη, όπως ενδεικτικά ο Όλαφ Σολτς (δήμαρχος Αμβούργου), αναφέρουν ότι «παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση, τo SPD δεν ηττήθηκε το 2009 εξαιτίας της [πρώτης] συγκυβέρνησης με το CDU, αλλά επειδή δεν κατάφερε να δώσει καλή εικόνα συνολικά ως κόμμα».

Ο επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος και αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο εάν οι διαβουλεύσεις καταλήξουν όντως σε συνεργασία, έχει δεσμευτεί πως η όποια συμφωνία θα κριθεί από το σύνολο των στελεχών του κόμματος με εσωκομματική κάλπη. Ο υπαρκτός κίνδυνος απροόπτων είναι το ισχυρότερο χαρτί των Σοσιαλδημοκρατών στις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Όσον αφορά την στελέχωση των υπουργικών χαρτοφυλακίων, και κυρίως του καυτού υπουργείου Οικονομικών, η μάχη έχει ξεκινήσει αλλά το ζήτημα θα κριθεί στο τέλος. Δεν θεωρείται απολύτως δεδομένη η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του το βαυαρικό CSU έχει επιχειρήσει να προωθήσει τον Αλεξάντερ Ντόμπρινγκ (γγ του κόμματος) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δείξει ότι το εποφθαλμιούν και δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να το διεκδικήσουν με επιμονή.