Η Ευρωπαϊκή Ενωση «αποβλέπει μόνο στην περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων και όχι στη διάσωση των προσφύγων που βολοδέρνουν στη θάλασσα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Γκούντερ Μπούρκχαρτ, εκτελεστικός γραμματέας της Pro Asyl, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας για τους μετανάστες, με έδρα τη Φραγκφούρτη.
Ενας αριστερός πολιτικός στη Γερμανία χαρακτήρισε τη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ότι θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα κατά των προσφύγων μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, «κήρυγμα μίσους». Εσείς πώς τη χαρακτηρίζετε;
«Ως αίσχος. Ο στόχος του είναι να θωρακίσει ακόμη περισσότερο την «Ευρώπη-φρούριο», που είναι μια από τις αιτίες για τον μαζικό πνιγμό ανθρώπων στα παράλια της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν πλέον έννομοι δρόμοι προς την Ευρώπη, γι’ αυτό και οι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε πλοία-σκυλοπνίχτρες για να φτάσουν σε αυτήν».
Τα προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών αρνούνται την παροχή βίζας σε πρόσφυγες;
«Πρακτικά ναι. Αν ένας Σύρος, για παράδειγμα, ζητήσει βίζα για τη Γερμανία, πρέπει προηγουμένως να αποδείξει ότι θα επιστρέψει στη Συρία πριν από τη λήξη της. Πώς όμως να το αποδείξει; Είναι αδύνατον, γι’ αυτό και δεν παίρνει ποτέ βίζα. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι ερμητικά κλειστά. Σε αυτά περιπολούν οι δυνάμεις της Frontex, η οποία εντοπίζει τους προσεγγίζοντες πρόσφυγες. Το κυνήγι τους αναλαμβάνουν κατόπιν, όπως στην Ελλάδα, οι άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες να ξαναγυρίσουν στην Τουρκία».
Τι ρόλο παίζει η Γερμανία στο χτίσιμο της «Ευρώπης-φρούριο»;
«Κεντρικό ρόλο. Η Γερμανία, μαζί με τις άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, είναι οι πρωτεργάτες του. Είναι υπεύθυνες για την τραγωδία. Εξάλλου ήταν ο Φρίντριχ που μαζί με άλλους έξι ευρωπαίους ομολόγους του ανάγκασαν την Ελλάδα να οικοδομήσει τον φράκτη στον Εβρο».
Υπάρχουν αποδείξεις για αυτό;
«Ναι, μια επιστολή των επτά στον έλληνα συνάδελφό τους. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας μίλησε δημόσια γι’ αυτό. Κατά τα άλλα, το χτίσιμο του φράκτη δεν φρέναρε το μεταναστευτικό ρεύμα. Απλώς τώρα άλλαξε ροή και κατευθύνεται κυρίως προς τη θάλασσα».
Θα αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία σε περίπτωση εισόδου των Σοσιαλδημοκρατών ή των Πρασίνων στην κυβέρνηση;
«Είναι δύσκολο να ειπωθεί. Γεγονός είναι ότι οι πολιτικοί, που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων κατά των προσφύγων ενώ, αντίθετα, όσοι ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική επιμένουν στη διατήρηση του status quo. Πρέπει όμως να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ολα τα άλλα είναι εικασίες».

Πώς κρίνετε τη στάση της Ευρωβουλής για το ίδιο θέμα;
«Εμείς ζητάμε από τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την αύξηση των κονδυλίων για τη Frontex και να καταδικάσουν το Eurosur, το νέο σύμφωνο που αποβλέπει μόνο στην περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων και όχι στη διάσωση των προσφύγων που βολοδέρνουν στη θάλασσα. Ομως τα αιτήματά μας δεν βρίσκουν προς το παρόν απήχηση».
Εχει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ρατσιστικά χαρακτηριστικά;
«Μάλλον ξενοφοβικά. Στην Ελλάδα πάντως οι πρόσφυγες με μαύρη επιδερμίδα τυγχάνουν σκληρότερης μεταχείρισης από εκείνους με λευκή. Τη νύχτα στη θάλασσα τα πράγματα είναι βέβαια διαφορετικά. Εκεί η βία χτυπά εξίσου μαύρους και λευκούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, δικαίους και αδίκους. Ομως διακρίσεις γίνονται και στη Γερμανία.
Οι συνθήκες ζωής στα γερμανικά στρατόπεδα κράτησης καταρρακώνουν καθημερινά την αξιοπρέπεια των προσφύγων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ