Το ντύσιμό της συζητήθηκε από όλους καθώς ήταν ντυμένη… καουμπόισσα. Φορούσε ένα τζιν παντελόνι, καρό πουκάμισο, δερμάτινο γιλέκο και καουμπόικο καπέλο. Η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, παρά τα 90 της χρόνια, άρπαξε ξαφνικά το μικρόφωνο και τραγούδησε (σε άψογη εκτέλεση) ένα αμερικανικό ρομαντικό κάντρι τραγούδι αφήνοντας τους 200 και πλέον προσκεκλημένους της στο Κτήμα Μαργαρίτα, στην παραλία της Κάτω Αλμυρής, στην Κορινθία, άφωνους. Ηταν ένα πάρτι γενεθλίων που διοργάνωσε το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου η σύζυγος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και τα είχε όλα: αμερικανικά και ελληνικά τραγούδια, σουβλάκια, μπίρες, άφθονο κρασί, σαλάτες, φρούτα και παγωτό, αλλά κυρίως είχε κέφι και πολιτική συζήτηση.

Οι προσκλήσεις ήταν αυστηρά προσωπικές. Προσκλήθηκαν κυρίως μέλη της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ), ενώ δόθηκαν οδηγίες στους διοργανωτές να μην κληθεί κανένας πολιτικός.

Ωστόσο ένας πολιτικός κατάφερε να συμμετάσχει στο γενέθλιο πάρτι. Ηταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος προσεκλήθη όχι όμως ως πολιτικός αλλά επειδή χρημάτισε γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Και από την οργάνωση της ΕΓΕ (την οποία ίδρυσε η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου) προσήλθαν αρκετές. Οι περισσότεροι προσκεκλημένοι ωστόσο ήταν αμερικανοί και ελληνοαμερικανοί φίλοι και συνεργάτες της οικοδέσποινας.
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δεν παρέστη, αλλά η απουσία του δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, αφού έχει γίνει πλέον συνήθεια για την οικογένεια «ο Γιώργος να απουσιάζει στο εξωτερικό». Ούτε όμως και η σύζυγός του Αντα ήταν παρούσα. Μαζί με τη μητέρα τους όμως ήταν οι κκ. Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου, καθώς και τα… «Αντρικάκια», όπως χαϊδευτικά και εν συντομία αποκαλεί η οικογένεια τους εγγονούς του αείμνηστου ιδρυτή του ΠαΣοΚ.
Φαινόταν η εκδήλωση στο Κτήμα Μαργαρίτα σαν να ήταν μια δυναμική παρουσία της οικογένειας Παπανδρέου, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν βλέποντας αυτή την οικογενειακή σύναξη υπό τη Μαργαρίτα ότι «οι Παπανδρέου είναι εδώ, ενωμένοι, δυνατοί και παρόντες»…
Ισως όλη αυτή η δεξίωση να μην ξεπερνούσε τα όρια μιας κοινωνικής εκδήλωσης αμερικανικού τύπου με άφθονη αμερικανική κάντρι μουσική για τα 90χρονα μιας ελληνοαμερικανής συζύγου πρώην πρωθυπουργού αν δεν συνέβαιναν ορισμένα γεγονότα με πολλαπλή ερμηνεία.
Πρώτα απ’ όλα η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου μόλις τελείωσε το τραγούδι της ανακοίνωσε ότι έγραψε και βιβλίο. Τίτλος του «Γυναίκα πολιτικού».
Το βιβλίο θα ακολουθήσει περίπου την ίδια πορεία που ακολούθησε το βιβλίο της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου «My Greek Drama», δηλαδή θα εκδοθεί και θα κυκλοφορήσει πρώτα στην Αμερική και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Και προφανώς για να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων της για το βιβλίο, η κυρία Παπανδρέου διάβασε εκείνο το βράδυ και μερικά αποσπάσματα, όπως πώς μια γυναίκα φεμινίστρια χειρίστηκε τα αισθήματά της με τον Αντρέα, τον πρωθυπουργό της χώρας. Ή ένα άλλο απόσπασμα όπου περιέγραφε πώς μετείχε η ίδια ενεργά για πρώτη φορά σε μια προεκλογική περιοδεία το 1981 με τον κ. Κ. Παπούλια και πόσα… τσίπουρα τότε την είχαν κεράσει.
Δεύτερον, ανάμεσα σ’ άλλα υπήρχε και το συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την 90ή επέτειο των γενεθλίων της από τον πρώην πλανητάρχη κ. Μπιλ Κλίντον το οποίο (τιμής ένεκεν) ανέλαβε να διαβάσει ο υιός της κ. Νίκος Παπανδρέου με άψογη αμερικανική προφορά. Ο κ. Κλίντον της ευχόταν μακροζωία και δημιουργικότητα.
Υπήρχε βεβαίως και η απαραίτητη τούρτα γενεθλίων. Με μόνο ένα κερί που έσβησε αμέσως η εορτάζουσα την ώρα που οι πάντες (μαζί με την ορχήστρα) τραγουδούσαν το «Happy birthday dear mother».
Διακόσιοι καλεσμένοι σε καιρό οικονομικής κρίσης στους δροσερούς κήπους του Κτήματος Μαργαρίτα που η ίδια διαφημίζει στο Διαδίκτυο ως «ιδανική πρόταση για όσους λατρεύουν τη μοναδική ομορφιά της ελληνικής γης, τη μαγεία της θάλασσας και τις γευστικές απολαύσεις. Μελετημένο ως και την παραμικρή λεπτομέρεια, έχει την υποδομή να φιλοξενήσει κάθε κοινωνική και επαγγελματική σας εκδήλωση». Λένε ότι τα συμβόλαια για το Κτήμα Μαργαρίτα τα είχε ετοιμάσει ο Μένιος Κουτσόγιωργας και τελευταίως οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και για… ηχορρύπανση. Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, γιατί για το γενέθλιο πάρτι της Μαργαρίτας όλα προετοιμάστηκαν στην εντέλεια από την ιδιοκτήτρια του κτήματος.
Στο πάρτι αυτό ξύπνησαν ιστορικές μνήμες, αφού υπήρξαν αναφορές για τη δράση και την πολιτική που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και την πορεία που ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου από την εκλογή του ως προέδρου του ΠαΣοΚ ως την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, αφού προηγουμένως, όπως ειπώθηκε, έσωσε τη χώρα. Ακόμη οι προσκεκλημένοι θυμήθηκαν τις παρεμβάσεις της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας την περίοδο που το ΠαΣοΚ μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Εχοντας δίπλα της την κυρία Αννα Παναγοπούλου (ιδρυτικό μέλος της ΕΓΕ), η κυρία Παπανδρέου μαζί με τις φίλες της επιχείρησαν στις συζητήσεις που είχαν στα τραπέζια να κάνουν μια ιστορική διαδρομή της οργάνωσης, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1975 από μια μικρή ομάδα συνειδητοποιημένων γυναικών που «πολιτικά ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς».
Τότε που ορισμένα μέλη της γίνονταν υπουργοί, βουλευτές, επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Λίλα Χριστοφορίδου, η Τιτίνα Πανταζή, η Μαρία Κυπριωτάκη, η Καλλιόπη Μπουρδάρα ή ήταν σύζυγοι υπουργών των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, όπως η Ντιντή Γιαννοπούλου, σύζυγος του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Συζητήσεις
Η μεγάλη τρύπα στην πολιτική
Υπό την κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου η ΕΓΕ έκανε παρεμβάσεις παντού, ακόμη και στα δελτία ειδήσεων στην ΕΡΤ, την οποία ήλεγχε ασφυκτικά η ηγεσία της οδού Ζαλοκώστα, οι Δημήτρης Μαρούδας και Σωτήρης Κωστόπουλος. Και ποιος δεν θυμάται τότε την οργή των ΕΓΕ, όταν ένας παρουσιαστής ειδήσεων στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ-2 τόλμησε να καλησπερίσει με τη φράση «Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι». Με έγγραφες διαμαρτυρίες απαίτησαν να απαλειφθεί από την τηλεόραση η λέξη «δεσποινίδες». Απαίτησαν ακόμη να αντικατασταθεί το ρήμα «επανδρώνεται» με το ρήμα «στελεχώνεται».
Το 1983 μαζί με τις άλλες οργανώσεις και έπειτα από αλλεπάλληλες πορείες, διαμαρτυρίες και πιέσεις πέτυχαν όχι μόνο την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου, αλλά και να ελέγχουν τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, τοποθετώντας τη γενική γραμματέα της ΕΓΕ Χρυσάνθη Λαΐου- Αντωνίου βασικό της μέλος.
Η δράση της επεκτάθηκε γρήγορα και στο εξωτερικό, διοργανώνοντας διαμαρτυρίες για τις γυναίκες στο Ναϊρόμπι και συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας στην Αθήνα, ενώ και πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους, αφού ήταν οι πρώτες που διαμαρτυρήθηκαν για το μαύρο στην ΕΡΤ. Με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ η ΕΓΕ ανακοινώνει ότι γυρίζει σελίδα, «αλλάζει ταχύτητα και συντονίζει τον βηματισμό της με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Στο γενέθλιο πάρτι στο Κτήμα Μαργαρίτα δεν έλειψε βεβαίως και η συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αν και ήταν φανερή η προσπάθεια της οικογένειας να μη γίνει αναφορά στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ. Το μόνο που ειπώθηκε (και εν συνεχεία το έγραψε και ο κ. Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στην «Οικονομική Επιθεώρηση») ήταν ότι «δυστυχώς το τέλος του ΠαΣοΚ συνοδεύεται από μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, μια τρύπα που αιωρείται και πλανάται σαν το φάντασμα του Μαρξ πάνω από τον καπιταλισμό». Και το μεγάλο ερώτημα που κυριάρχησε εκείνη τη βραδιά ανάμεσα στα δύο αδέλφια Παπανδρέου ήταν «εάν και πότε θα βρεθεί το πολιτικοκοινωνικό κίνημα-όχημα που θα πάρει τη θέση του και θα εκφράσει τις ανάγκες της πλειοψηφίας». Και ο νοών νοείτω...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ