Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η ενοποίηση της Ευρώπης, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, θα παραμείνει ένα όνειρο ανεκπλήρωτο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει μια ένωση κρατών και σύγκρουση συμφερόντων.
Το μικρό νησί της Ιταλίας έχει γίνει ο τάφος χιλιάδων ταλαίπωρων προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες και μεταναστών που ονειρεύονταν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μόνο από τη ναυτική τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου ανασύρθηκαν από τη θάλασσα 302 πτώματα. Δεκάδες οι αγνοούμενοι.
Η δήμαρχος του μικρού νησιού δήλωσε ότι οι πνιγμοί γύρω από το νησί έχουν λάβει «διαστάσεις πολέμου». Σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερωτάται πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το νεκροταφείο και πόσο μεγάλες οι εγκαταστάσεις υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών.
Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα ανέδειξε πόσο μεγάλο και σοβαρό είναι το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών, ιδιαίτερα σε μια μακρά περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία από τον Νότο επεκτείνεται στον Βορρά.
Η αυξανόμενη μετανάστευση είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ακροδεξιών κομμάτων, των οποίων η επιρροή συνεχώς αυξάνεται και αρχίζουν να μετέχουν και στις κυβερνήσεις, με αρχή τη Βόρεια Νορβηγία.
Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, που έσπευσε να αποκηρύξει τη Χρυσή Αυγή, θριάμβευσε σε αναπληρωματικές εκλογές σε νομαρχία της Προβηγκίας, στην οποία επικρατούσε από το 1998 το ΚΚ Γαλλίας. Αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 20,8% του δεύτερου, του κεντροδεξιού κόμματος. Και διεκδικεί πρωτιά στις ευρωεκλογές.
Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα αφύπνισε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Μπαρόζο και η αρμόδια επίτροπος επισκέφθηκαν το νησί. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι τους αποδοκίμασαν.
Οι ηγέτες των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασαν την πολιτική της ΕΕ και τόνισαν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ευρωπαϊκή ευθύνη, ενώ η αρμόδια επίτροπος δήλωσε ότι θα προτείνει «μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Κύπρο ως την Ισπανία»… Οταν ο προϋπολογισμός για τη Frontex από 118 εκατ. ευρώ το 2011 μειώθηκε εφέτος σε 85!
Ουδείς διαφωνεί με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων για τη διάσωση των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι η ανθρωπιστική πλευρά. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται αν παραμείνει σε ισχύ ο Κανονισμός του Δουβλίνου 2, ο οποίος καταδικάζει ως μόνες χώρες υποδοχής και παραμονής τα κράτη του Νότου. Και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρέμβει ενεργά και δυναμικά για την επαναπροώθηση των μεταναστών και την αναλογική κατανομή των προσφύγων και στις 28 χώρες της ΕΕ.
Οι χώρες του Βορρά αρνούνται την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και επιμένουν να επιρρίπτουν στις χώρες του Νότου ευθύνες για πλημμελή φύλαξη των συνόρων τους και κατ’ επέκταση των συνόρων της Ευρώπης. Αρνούνται όμως να ενισχύσουν με πρόσθετα κονδύλια τη φύλαξη αυτών των συνόρων. Εφόσον αποδέχονται ότι τα σύνορα του Νότου είναι ευρωπαϊκά και η ευθύνη φύλαξής τους είναι ευρωπαϊκή.
Η εχθρική αυτή στάση των Βορείων προς τον ευρωπαϊκό Νότο είναι συνέχεια των μνημονίων της λιτότητας που επέβαλαν υπό την ηγεσία της Γερμανίας. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ανακάμψει η οικονομία στον Νότο της Ευρώπης. Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η φτώχεια οδήγησαν στην υλοποίηση παλαιού σχεδίου της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων.
Αυτή η πολιτική οριοθέτησης σε Βόρειους και Νότιους εκτρέφει τον αντιευρωπαϊσμό και τα ακροδεξιά και ρατσιστικά κινήματα και αποδυναμώνει την Ευρώπη σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνών ανακατατάξεων. Θα διαλύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η άφρων πολιτική των Βορείων.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ