Επειτα από ένα bull market στην αγορά των ομολόγων τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια εντάσεων που συνδέονται με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, εκτιμά σε σχετική έκθεσή της η Morgan Stanley. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βγουν από την άνευ προηγουμένου χορήγηση ρευστότητας, τη στιγμή που οι επενδυτές αναζητούν εκ νέου τον κίνδυνο. Η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ανακατανομή των κεφαλαίων από μετρητά σε μετοχές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να εκτιμά ότι προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες από ό,τι οι αμερικανικές. Ο δρ David P. Kelly, επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής τής JP Morgan Funds, εκτιμά από την πλευρά του ότι «η πιο ισορροπημένη ανάπτυξη παγκοσμίως και οι λιγότεροι προφανείς κίνδυνοι απρόβλεπτων εξελίξεων λογικά θα συνεχίσουν να ευνοούν τις μετοχές παγκοσμίως σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τα διαθέσιμα».

Για το πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον ανά περιοχή του κόσμου η ομάδα παγκόσμιας στρατηγικής τής JP Morgan Asset Management εκτιμά τα εξής: Στην Ευρώπη οι ενδείξεις βελτίωσης στις κυριότερες οικονομίες και η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής καθιστούν τις ευρωπαϊκές μετοχές ελκυστικές. Στις ΗΠΑ, εφόσον, όπως αναμένεται, βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους, παρατηρείται βελτίωση της κεκτημένης ταχύτητας της οικονομίας, κάτι που λογικά θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε μείωση των αγορών ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και σε υψηλότερα επιτόκια, αλλά παράλληλα θα στηρίξει την ήδη εντυπωσιακή άνοδο των μετοχικών αγορών.
Η Ιαπωνία, παρά τις έντονες και εμμένουσες δημοσιονομικές προκλήσεις, εμφανίζει σαφώς μια πολύ ισχυρότερη δυναμική. Παρά την αρχική επιτυχία της πολιτικής των «Αμπενόμικς», πάντως, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί: συγκεκριμένα, πώς να βελτιωθεί μια σχεδόν εκτός ελέγχου δημοσιονομική κατάσταση χωρίς να περιέλθει εκ νέου η χώρα σε ύφεση και χρηματοοικονομική κρίση.
Η δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς καθιστά μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναπόφευκτη. Δεδομένου ότι τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε αναδυόμενες χώρες η οικονομία των οποίων εμφανίζει επιβράδυνση, οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να διατηρηθούν σε συγκρατημένα επίπεδα. Με ή χωρίς τη στήριξη πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε επιβράδυνση, σύμφωνα με τη Saxo Bank, οι αναλυτές της οποίας δεν αναμένουν βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όσο οι πολιτικοί δεν εστιάζουν στους ζωτικούς τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης, δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα καύσιμα τελειώνουν
«Τα καύσιμα της παγκόσμιας οικονομίας εξαντλούνται. Οι αγορές βλέπουν δύο λύσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την αύξηση του πληθωρισμού για να μειωθεί το χρέος, ενώ η δεύτερη με το κούρεμα του χρέους. Υπάρχει και μία τρίτη. Μια επανάληψη της δεκαετίας του ’40, όπου η Fed διεσώθη λόγω αποπληθωρισμού και ύφεσης» εκτίμησε ο Steen Jakobsen, οικονομολόγος της Saxo Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ