Εδώ και 20 χρόνια, οι εμπειρογνώμονες του OPCW έχουν επιβλέψει την καταλογογράφηση και την καταστροφή χημικών όπλων σε διάφορες χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ρωσία μέχρι την Λιβύη. Εχουν επίσης εργαστεί στο Ιράκ, που ήταν η πρώτη αποστολή τους σε πεδίο μάχης.
Μόλις εντοπίσουν την τοποθεσία μιας πιθανής επίθεσης με χημικά όπλα, οι επιθεωρητές χρησιμοποιούν ειδικούς ηλεκτρονικούς ανιχνευτές για να έχουν μια πρώτη ένδειξη του τύπου των χημικών ουσιών, και της συγκέντρωσής τους.
Εκτός από εμπειρογνώμονες στα χημικά, η ομάδα επιθεώρησης περιλαμβάνει επίσης ειδικούς στα πυρομαχικά, επειδή μπορεί να υπάρχουν επί τόπου όπλα που δεν έχουν εκραγεί ακόμη. Επιπλέον, τα υπολείμματα των πυρομαχικών συχνά περιέχουν ίχνη των χημικών ουσιών που αναζητούν οι επιθεωρητές.
Ο εντοπισμός των πυρομαχικών μπορεί επίσης να βοηθήσει την ανακριτική διαδικασία, παρέχοντας ενδείξεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από την επίθεση.
Οι επιθεωρητές δεν λαμβάνουν ποτέ δείγματα από τρίτους, οπότε δεν πήραν δείγματα από τους γιατρούς της αντιπολίτευσης που εργάζονται σε τοπικά νοσοκομεία αμέσως μετά την επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.
Ο OPCW λέει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της έρευνας, ώστε να είναι αξιόπιστο το πόρισμα όταν υποβληθεί στον διεθνή έλεγχο και την κριτική.
Τα δείγματα που συλλέγονται στο πεδίο μεταφέρονται σε ανθεκτικά δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα. Οταν φτάσουν στο εργαστήριο, οι επιστήμονες τα εξάγουν από τα δοχεία με μεγάλη προσοχή, παρακολουθώντας τα με ανιχνευτή για χημικά όπλα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δείγματα διαχωρίζονται και αποστέλλονται για ανάλυση σε διάφορα εργαστήρια που συνεργάζονται με τον OPCW, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των πορισμάτων.
Στην περιήγησή τους στις εγκαταστάσεις στην Ολλανδία, οι επιθεωρητές εξήγησαν στους ρεπόρτερ του CNN την επίδραση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, και πώς εξουδετερώνει ή σκοτώνει όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.