Το πιστεύει ακράδαντα o Ρώσος μεγιστάνας γαλακτοκομικών προϊόντων, με ισχυρές διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο: ο Ιβάν ο Τρομερός δεν ήταν τόσο κακός. Γιαυτό μάλιστα ο Βασίλι Μπόϊκο-Βελίκι ζητάει δημοσίως να σταματήσει να εκτίθεται σε μία από τις μεγαλύτερες πινακοθήκες της Ρωσίας ένας πίνακας ζωγραφικής που δείχνει τον Ιβάν τον Τρομερό να δολοφονεί με τα ίδια του τα χέρια τον γιό του. Ο πίνακας, λέει, «αμαυρώνει την υπόληψη του ρωσικού έθνους».
Σε μια μακρά γραπτή έκκληση προς τις Αρχές, ο Μπόϊκο-Βελίκι περιγράφει το έργο «Ο Ιβάν ο Τρομερός σκοτώνει τον γιο του» του Ρώσου ζωγράφου του 19ου αιώνα Ιλιά Ρέπιν ως «συκοφαντικό» και «αντιπατριωτικό». Είναι ιστορικό γεγονός, παραδέχεται, ότι ο αδίστακτος μονάρχης του 16ου αιώνα σκότωσε τον γιο του σε μια έκρηξη οργής – κάτι σαν…«κακιά στιγμή» -, αλλά ο Μπόικο-Βελίκι επιμένει: ο αιμοσταγής τσάρος δεν ήταν στην πραγματικότητα ένας σκληρός τύραννος, ήταν μια εξέχουσα ηγετική φυσιογνωμία για την εποχή του.
Η διευθύντρια της πινακοθήκης Τρετιάκοφ Ιρίνα Λεμπέντεβα δεν πείσθηκε. Ανακοίνωσε ότι το έργο θα συνεχίσει να εκτίθεται. Ομως η έκκληση του μεγιστάνα εντάσσεται σε μια τάση για ρεβιζιονισμό, που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς επαγγελματίες ιστορικούς.
Ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ένας από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται η έκκληση, δεν σχολίασε, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να τείνει ευήκοον ους. Ο Μεντίνσκι, πρώην σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, έχει δημοσιεύσει μια σειρά βιβλίων με σκοπό να γκρεμίσει υποτιθέμενους μύθους για την Ρωσία. Σε αυτούς, γράφει, περιλαμβάνονται οι «λανθασμένες ιδέες» ότι οι δουλοπάροικοι υπέστησαν κακομεταχείριση στην τσαρική εποχή, και ότι οι Ρώσοι έχουν μια τάση για αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος.
Ο συντηρητικός ακτιβισμός είναι σε άνοδο στη Ρωσία, με στόχο ακόμη και έργα τέχνης. Το έργο του Ρέπιν απεικονίζει τον τσάρο να κρατάει με αποτροπιασμό και τρόμο τον γιο του που μόλις έχει σκοτώσει και ο οποίος πεθαίνει στην αγκαλιά του. Θεωρείται ορόσημο του ρωσικού ρεαλισμού και εμφανίζεται στα περισσότερα σχολικά βιβλία ιστορίας, τα οποία παραδοσιακά παρουσιάζουν τον Ιβάν τον Τρομερό ως σκληρό τύραννο. Αν και αναγνωρίζεται ότι ο Ιβάν ο Τρομερός ενίσχυσε την κεντρική κυβέρνηση της Ρωσίας, αναγνωρίζεται επίσης ότι το έκανε αυτό σφαγιάζοντας τους εχθρούς του.
Ο 54χρονος Μπόϊκο-Βελίκι έχει γίνει γνωστός στη Ρωσία συνδυάζοντας τις επιχειρηματικές επιδιώξεις του με έναν σκληροπυρηνικό χριστιανικό ακτιβισμό. Το 2010, διέταξε όλους τους υπαλλήλους του που είχαν σχέση να παντρευτούν σε εκκλησία, για να μην απολυθούν.
Η περιουσία του εκτιμάται σε 3,5 δισ. ρούβλια (110 εκατ. δολάρια).