Στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις για, όχι ιδιαίτερα πιθανή, κυβερνητική συνεργασία προσέρχονται την Πέμπτη το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και οι Πράσινοι, ενώ το μικρότερο κόμμα έχει αλλάξει ηγεσία μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Καθώς η Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει ανοικτή την πόρτα στους Πράσινους -κάτι που λειτουργεί και ως μέσο πίεσης στους Σοσιαλδημοκράτες- έχουν ήδη πληθύνει εκατέρωθεν οι φωνές πως η απόπειρα έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Στην ηγεσία των Πρασίνων, που είναι με 63 έδρες το τέταρτο και τελευταίο κόμμα στη νέα Μπούντεσταγκ, ανήλθαν την Τρίτη ως συμπρόεδροι η Κάτριν Γκόρινγκ-Έκαρντ (κορυφαία υποψήφια στις εκλογές) και ο Αντόν Χόφραϊτερ.
Οι δύο νέοι συμπρόεδροι (47 και 43 ετών) αντικαθιστούν τον Γιούργκεν Τρίτιν και την Ρενάτε Κούναστ και θα είναι στην κορυφή της ομάδας που θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία CDU/CSU στη διερευνητική συνάντηση της Πέμπτης.
Τα εμπόδια για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο μπλοκ φαίνονται ακόμη ισχυρά: Τόσο τα υψηλά κλιμάκια των Πράσινων, νυν και πρώην ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης, όσο και οι «σκληροί» του CDU όπως και σύσσωμο το CSU επισημαίνουν τις ισχυρές επιφυλάξεις (στην καλύτερη περίπτωση) με τις οποίες προσέρχονται στις συναντήσεις.
«Πηγαίνω με επιφυλάξεις στις συνομιλίες, και μάλιστα ενώπιον των τελευταίων εξελίξεων» είπε μετά την επικύρωσή της στην ηγεσία των Πράσινων η Γκόρνινγκ-Έκαρντ, σημειώνοντας πως ειδικά με το CSU θα έπρεπε «να κινηθούν πολλά» για να ευοδώσει η προσπάθεια.
Ανάλογη ήταν και η αναφορά του Χόφραϊτερ, που χαρακτήρισε μεν «πολύ ωραία» την πρόσκληση Χριστιανοδημοκρατών σε διερευνητικές συνομιλίες αλλά, ενώπιον της στάσης του CSU, είπε πως έχει «αρκετές αμφιβολίες για το εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα άντεχε τέσσερα χρόνια, κι όχι μόνο 100 ημέρες».
Το βαυαρικό CSU, αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ στο Μόναχο, είχε ουσιαστικά απορρίψει ως συνομιλητές τους Πράσινους ήδη την επαύριο της γερμανικής κάλπης (διά στόματος του ηγέτη του, Χορστ Ζίχοφερ) και κρατά, με ελάχιστες -σχεδόν τυπικές- επιφυλάξεις, την ίδια στάση έκτοτε.
«Προτιμούμε ως συνομιλητές τους Σοσιαλδημοκράτες, γιατί τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε να συζητήσουμε για ημέρες χορτοφαγίας και άλλες πολιτικές υπαγόρευσης» είπε ο γγ του CSU Αλεξάντερ Ντόμπρινγκ, σκεπτικό που ανοικτά επανέλαβαν και άλλα στελέχη του Μονάχου.