• Αναζήτηση
 • Τι απέγινε ο κραταιός «πυρήνας» των Ανω Λιοσίων

  Το περσινό «καμάρι» της Χρυσής Αυγής, η τοπική οργάνωση των Ανω Λιοσίων, μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

  Το περσινό «καμάρι» της Χρυσής Αυγής, η τοπική οργάνωση των Ανω Λιοσίων, μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αρχές Ασφαλείας συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον συγκεκριμένο «πυρήνα» του ακροδεξιού μορφώματος, ο οποίος ήταν η «αιχμή του δόρατος» της Χρυσής Αυγής πριν από τη συγκρότηση της «ομάδας κρούσης της Νίκαιας», η οποία ανέλαβε τη «βρώμικη δουλειά» τον τελευταίο χρόνο.
  Ανάμεσα στα άλλα διερευνάται αν η οργάνωση των Ανω Λιοσίων σχετίζεται με ορισμένα βίαια περιστατικά σε γειτονικούς δήμους ή αν έχει σχέση με την προσπάθεια απόκρυψης όπλων της Χρυσής Αυγής σε απομακρυσμένες περιοχές ή οικήματα των Ανω Λιοσίων, του Καματερού, του Ασπροπύργου και αλλού. Ο «πυρήνας» της περιοχής προχωρούσε σε… μηχανοκίνητες περιπολίες, καταγγέλθηκε ότι στρατολογούσε μεθοδικά μαθητές από σχολεία της περιοχής, ενώ το περασμένο Πάσχα είχε φθάσει στο σημείο να περιφρουρεί, χωρίς μάλιστα να έχει προσκληθεί γι’ αυτόν τον λόγο, τον Επιτάφιο προκειμένου να τον προστατεύσει από κάποιον «άγνωστο» εχθρό.
  Ηταν μάλιστα τετοια η ισχύς της συγκεκριμένης τοπικής οργανωσης που φαίνεται και από το γεγονός ότι εκεί είχε κάνει την επανεμφάνισή του ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης μετα τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Λιάνας Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή. Στην ίδια εκδήλωση στα Ανω Λιόσια είχε εμφανισθεί και ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Μας έχουν τελειώσει οι μπαταρίες στα κινητά από όλους αυτούς που μας λένε «ν’ αγιάσει το χέρι του Ηλία Κασιδιάρη»». Σε παλαιότερη εμφάνισή του εκεί ο Η. Κασιδιάρης είχε ζητήσει να χρησιμοποιηθούν νάρκες κατά προσωπικού στα σύνορα της χώρας με στόχο τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες.
  Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στις 22 Σεπτεμβρίου υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής είχε αναφέρει: «Η οργάνωση της Νίκαιας ήταν το καμάρι μας τα τελευταία χρόνια μαζί με αυτήν των Αθηνών. Ωστόσο παλιά τον σημαντικό ρόλο είχε η οργάνωση των Ανω Λιοσίων…». Σύμφωνα με αναφορές τοπικών παραγόντων προς «Το Βήμα», «o πυρήνας της Χρυσής Αυγής στα Ανω Λιόσια δεν εμφανιζόταν να είχε τη σχεδόν δημόσια βιαιότητα της οργάνωσης της Νίκαιας. Ηταν όμως ιδιαίτερα δραστήρια, με ερείσματα στην τοπική κοινωνία, και προχωρούσε σε άλλου είδους επίδειξη ισχύος».
  Η κραταιά τότε οργάνωση έχει πλέον εκπέσει. Η Χρυσή Αυγή στα Ανω Λιόσια είχε λάβει ποσοστό 13,5% στις εκλογές του 2012 καταγγέλλοντας συνέχεια την εγκληματικότητα των αλλοδαπών και στρεφόμενη διαρκώς εναντίον των Ρομά της περιοχής.  
  Πριν από τις περασμένες εκλογές υπήρξαν δεκάδες μαρτυρίες καθηγητών και δασκάλων για στρατολόγηση εκατοντάδων μαθητών – πολλοί από τους οποίους ήταν ομογενείς – από τη Χρυσή Αυγή. Επιπλέον είχε υπάρξει καταγγελία ότι, όταν είχε επιχειρηθεί να προβληθεί αντιφασιστική ταινία, είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις μαθητών οι οποίοι ακολουθούσαν, όπως φαίνεται, τα πιστεύω του ακροδεξιού μορφώματος.
  Η Τοπική Οργάνωση προχωρούσε σε μηχανοκίνητες περιπολίες προσπαθώντας να υποκαταστήσει τα καθήκοντα των τοπικών αστυνομικών αρχών. Οπως ανέφεραν τότε τα ίδια μέλη της οργάνωσης, «οι κάτοικοι μας ζητούσαν να συνεχίσουμε να γυρνάμε στην περιοχή τους γιατί τους δίνουμε αίσθηση ασφαλείας». Επιπλέον είχαν οργανώσει διανομές τροφίμων, «κοινωνικά παντοπωλεία», αιμοδοσίες «μόνο για Ελληνες» και άλλες σχετικές καμπάνιες.
  Πριν από μερικούς μήνες, όταν ένας νεαρός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, η κηδεία του μετατράπηκε σε συγκέντρωση νεοναζί με ύμνους για την οργάνωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικά στελέχη, όταν προ διετίας υπήρχαν επεισόδια στον καταυλισμό του Ζεφυρίου, ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής είχε δηλώσει βροντερό «παρών» στο τοπικό αστυνομικό τμήμα προκειμένου να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές. Επισήμως η πρότασή τους – αντίστοιχη με αυτήν στον Αγιο Παντελεήμονα – δεν είχε γίνει δεκτή από την ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον είχαν παρουσιαστεί ως security στον Επιτάφιο, με τους χρυσαυγίτες να έχουν περικυκλώσει την πομπή των ιερέων και των πιστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί τι φρουρούν και από ποιον…

  Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Οκτωβρίου 2013

  HeliosPlus

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στο One Hyde Park Η θεραπαινίς Καντελάρια άφησε τις μικρές σταγόνες τσαγιού να κυλήσουν μέσα στις πορσελάνινες De Gournay κούπες. Παρατήρησα ότι τα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk