Σε τεντωμένο σχοινί κινείται το υπουργείο Εσωτερικών στην προσπάθειά του να περιοριστούν οι παρενέργειες από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών «μιας στάσης» για την έκδοση αδειών παραμονής και άλλων εγγράφων που αφορούν υπηκόους τρίτων χωρών.
Από τη μια η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην απόφαση να δοθεί παράταση για την έναρξη λειτουργίας τους σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας. Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης καιροφυλακτεί ο κίνδυνος καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβολής προστίμου για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία σχετικά με την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών.
Μετατίθεται για το τέλος του χρόνου η λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης (One stop shop) στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Οι αρμοδιότητες παραλαβής αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών και επίδοσης σχετικών εγγράφων των δήμων Αττικής μεταφέρονται από την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 στις τέσσερις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Παράλληλα, η 31η Δεκεμβρίου 2013 τίθεται ως χρονικό όριο για να έχουν εκδοθεί οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (Εσωτερικών και Οικονομικών) με τις οποίες θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής στις υπηρεσίες αλλοδαππών και μετανάστευσης.
Τα της παράτασης ορίζονται σε ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών η οποία εντάχθηκε στο κατατεθέν, την Τετάρτη, στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» (άρθρο 5) .
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται το ζήτημα της στελέχωσης ως λόγος για τον οποίο παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 η προσθεσμία καθορισμού και έναρξης για τη λειτουργία των σημείων υποδοχής των υπηρεσιών μόνο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που εδρεύουν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με τη μορφή των υπηρεσιών μιας στάσης. Επισημαίνεται ότι η παράταση δίνεται προκειμένου να καταστεί εφικτή η επαρκής στελέχωσή τους, μέσω κινητικότητας, με στόχο «την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα».
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι εν όψει της επικείμενης ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος , με έγγραφό του (Αριθ. Πρωτ: 45149/30.9.2013) καλούσε τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής και Μακεδονίας-Θράκης να μεριμνήσουν για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την λειτουργία των νέων υπηρεσιών μιας στάσης.
Επισήμαινε ότι το ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου δεν θα εξεταστεί. Θα πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Γρηγοράκος, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της, κατά το δυνατόν άμεσης, έναρξης λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που αφορούν στη στελέχωσή τους στο πλαίσιο της διαδικασίας του προγράμματος της κινητικότητας, καθώς υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μετάπτωσης σε υπηρεσίες μίας στάσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσης υλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης των αδειών διαμονής υπό τον τύπο του αυτοτελούς εγγράφου».
Ο κίνδυνος «καμπάνας» από την Κομισιόν ετίθετο σαφώς στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη εκκινεί τη διαδικασία παράβασης της χώρας μας για την εφαρμογή του Κανονισμού 1030/2002 για την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό 380/2008. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, δεν είναι δυνατή πλέον η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, υπό τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιβολής σχετικού προστίμου έως την προσαρμογή της χώρας μας στις, από τον εν λόγω Κανονισμό, απορρέουσες υποχρεώσεις της» υπογραμμίζεται στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους γενικούς γραμματείς των τριών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Παράλληλα, οι δήμοι που περιλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής θα συνεχίσουν να ασκούν τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την παραλαβή των αιτήσεων υπηκόων τρίτων χωρών για τη χορήγηση ή την ανανέωση αδειών διαμονής , μέχρι την μετάπτωση των οικείων Υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε υπηρεσίες μίας στάσης.
Παράλληλα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 (νέα καταληκτική προθεσμία), κάθε Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που ολοκληρώνει την απαιτούμενη προετοιμασία θα μπορεί να μεταπίπτει σε υπηρεσία μίας στάσης. Για κάθε υπηρεσία που θα ολοκληρώνει την προετοιμασία της, θα ενημερώνεται εγγράφως, η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ακριβή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της. Κι αυτό με στόχο τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την προετοιμασία και την έγκαιρη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.
Πάντως, μέχρι τώρα, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν περίπου 45 υπηρεσίες μίας στάσης σε όλη τη χώρα.