TO BHMA –THE NEW YORK TIMES

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την υποστήριξη όσων υποστηρίζουν την καταπολέμηση του βίαιου ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Το ταμείο με την ονομασία Global Fund for Community Engagement and Resilience θα συνδυάσει για πρώτη φορά χρηματοδότηση από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, για να αναμείξει και τοπικές οργανώσεις στο εγχείρημα της υπόσκαψης του μηνύματος της Αλ Κάιντα σε χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη και το Πακιστάν.
Τι είιδους δουλειά μπορεί λοιπόν να γίνει προκειμένου να πληγεί ανεπανόρθωτα η Αλ Κάιντα;
Κατά πρώτον, η δέσμευση πως θα δημιουργηθούν στις χώρες αυτές τηλεοπτικά δίκτυα που θα προάγουν την μετριοπάθεια στους νεανικούς πληθυσμούς. Μέχρι στιγμής, ισλαμιστές εκμεταλλεύονται την υψηλή ανεργία στη Μέση Ανατολή, δηλητηριάζοντας τα νεανικά μυαλά με εξτρεμιστικά μηνύματα.
Δεύτερον, να επενδυθούν χρήματα σε πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα ιδρύματα πρέπει να φωνάξουν μετριοπαθείς ομιλητές που θα αντιταχθούν στα μηνύματα των εξτρεμιστών οι οποίοι είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μέσα σε αυτά τα πανεπιστήμια και λειτουργούν ολόκληρα δίκτυα διαμέσου ισλαμιστικών φοιτητικών ενώσεων.
Τρίτον, όταν οι τρομοκράτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, συνεχίζουν να μεταδίδουν το εμπρηστικό κήρυγμα τους κι εντός των φυλακών. Πρέπει λοιπόν να δοθούν κονδύλια προκειμένου να μπουν και κάποιοι μετριοπαθείς ιμάμηδες μέσα σε φυλακές όπου κρατούνται εξτρεμιστές κήρυκες, μετριάζοντας το βίαιο μήνυμα των φυλακισμένων.
Τέταρτον, παρεμβάσεις σε μεγάλη κλίμακα στο διαδίκτυο και ειδικά στις αραβόφωνες ιστοσελίδες, που θα υψώνουν το ανάστημα τους στα μηνύματα της Αλ Καιντα και θα διαψεύδουν με κάθε τρόπο τις εσφαλμένες εντυπώσεις που μεταφέρει αυτή στη Μέση Ανατολή σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πέμπτο, το ταμείο αυτό πρέπει να είναι χορηγός σε «ταξίδια ανταλλαγής» μουσουλμάνων ηγετών ανάμεσα σε Δύση κι Ανατολή. Οι μουσουλμάνοι της Μέσης Ανατολή που επισκέπτονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συνδιαλλάσσονται με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΜΕ και φοιτητές, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικοί στο λανθασμένο μήνυμα πως «ένα καθαρό κι αγνό ισλαμιστικό κράτος είναι τη μόνη απάντηση στα προβλήματα της υφηλίου».
Εκτο και τελευταίο, να μεταφραστούν και να δημοσιευτούν λογοτεχνικά έργα μετριοπαθών μουσουλμάνων συγγραφέων από το Πακιστάν, τη Τουρκία κι αλλού, τους οποίους οι τρομοκράτες δεν θεωρούν «αγνούς μουσουλμάνους» επειδή δεν ασπάζονται τις ριζοσπαστικές τους απόψεις. Λόγου χάρη, ο Σαουδάραβας Σαλμάν αλ Αουντάχ, πάλαι ποτέ μέντορας και καθοδηγητής του Οσάμα μπιν Λαντεν, πλέον είναι ένας από τους πιο λάβρους επικριτές της Αλ Κάιντα. Αυτές οι φωνές αξίζει να τύχουν μεγαλύτερης υποστήριξης και δημοσιότητας.
Το ταμείο Global Fund for Community Engagement and Resilience είναι καλοδεχούμενο, αλλά η επιτυχία του θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το κατά πόσο οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να υιοθετούν παρόμοιες συνεργασίες και να επενδύουν χρήματα σε ιδέες που μπορούν να ανατρέψουν την παρούσα κατάσταση.

*Ο Εντ Χουσαΐν είναι ειδικός στη Μέση Ανατολή στο think tank «Council on Foreign Relations» και συγγραφέας του «Ο Ισλαμιστής» (σελίδα στο Twitter: @Ed_Husain.)