Στο ναδίρ βρίσκεται ο κλάδος των κατασκευών στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια κύμα απολύσεων, λουκέτα τεχνικών επιχειρήσεων, πάγωμα έργων και ακινησία στην αγοραπωλησία κατοικιών και γραφείων – καταστημάτων. Ενα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι οι κατασκευές καθώς δεν δίνονται νέα έργα, ενώ δεν υπάρχει ρευστότητα και χορήγηση στεγαστικών δανείων για να αναζωπυρωθεί η αγορά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα έχει καταγράψει απώλειες 186.000 θέσεων εργασίας κατά το διάστημα από το 2008 ως το 2012, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση να έχει υποχωρήσει από το 8,7% το 2008 σε 5,6% (στοιχεία δεύτερου τριμήνου του 2012). Οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν μείωση 37,9% από το 2008 ως σήμερα. Οι πόλεις που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Αθήνα, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 32,2%, η Θεσσαλονίκη, με 38,8%, ενώ μικρότερες μειώσεις συναντώνται στην Κομοτηνή με 17,5% και στην Ξάνθη με 15,1%.
Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 17.287 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.255,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 13.091,3 χιλιάδες τ.μ. όγκου. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση κατά 47,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 43,1% στην επιφάνεια και κατά 40,5% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2011 – Ιουνίου 2012. Το αποτέλεσμα αυτών των στοιχείων είναι η μετανάστευση πολλών εργαζομένων σε κλαδικές εταιρείες στο εξωτερικό έτσι ώστε να επιβιώσουν.
Μία από τις προτεινόμενες λύσεις για να τονωθεί η ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Βύζα, partner της PwC Ελλάδας και υπεύθυνο για θέματα φορολογίας ακινήτων, είναι «η δραστική μείωση του ΦΜΑ (Φορολογία Μεταβίβασης Ακινήτων) καθώς οι μελέτες τόσο σε επίπεδο ΔΝΤ όσο και Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδεικνύουν τα αρνητικά αποτελέσματα φόρων στη μεταβίβαση ακινήτων. Τα οικονομικά λοιπόν επιχειρήματα υπέρ της κατάργησής του είναι σημαντικά. Η δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει είναι σχετικά μικρή (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ), καθώς θα βοηθήσει να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό».Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus