Ομπάμα: Στάση πληρωμών θα προκαλούσε χάος – Θα πληρώσουμε τα χρέη μας

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους για κανένα θέμα υπό πίεση, ενώ τους κάλεσε να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς όρους.

Ο Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο ότι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ του είπε πως δεν θα συζητήσει υπό την απειλή της στάσης πληρωμών και με κλειστό μέρος του ομοσπονδιακού κράτους.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους διαδόχους μου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάνει σοβαρές προτάσεις που θα επιτρέψουν στις δύο πλευρές να επιλύσουν τις βασικές διαφωνίες τους. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί έχουν φανεί διατεθειμένοι να συζητήσουν οτιδήποτε επιθυμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει να λειτουργήσει εκ νέου το ομοσπονδιακό κράτος, σημείωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η παράλυση.

Προειδοποίησε επίσης ότι μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα είναι δραματικά χειρότερη από τη μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, μια στάση πληρωμών θα ήταν παράλογη, καταστροφική και χαοτική, σημείωσε ο ίδιος. Εξάλλου, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ενδέχεται να αυξηθούν μόνιμα τα κόστη δανεισμού για τις ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτουμε την αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει σα να μην ξέρουμε πού πηγαίνουμε», κατήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέχουν αυτές τις τεχνητές κρίσεις κάθε λίγους μήνες.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο δεν θα φέρει την κυβέρνησή του στη θέση να αναγκαστεί να βάλει σε προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών της, σε περίπτωση που κηρυχθεί στάση πληρωμών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μια επίσημη παρουσίαση την Πέμπτη ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα θέτει προτεραιότητες όσον αφορά την πληρωμή των χρεών της χώρας.

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει τους ξένους πιστωτές των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η χώρα «πάντα πλήρωνε τα χρέη της και θα το κάνει και πάλι».

Όμως οι ξένοι ηγέτες «δεν προσέχουν μόνο αυτό που λέω εγώ. Προσέχουν και αυτά που κάνει το Κογκρέσο. Και τελικά, θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπένερ», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Γι’ αυτό τον λόγο κάλεσε τον Μπένερ να διοργανώσει αμέσως μια ψηφοφορία, ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους.

Ο Ομπάμα προσέθεσε ότι αν το Κογκρέσο δεν επιτύχει την επαναλειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους ή τη μακροπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, θα πρέπει να το κάνει για αρκετό χρόνο ώστε να γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό που αναγκάζεται να υποστεί αυτή τη δοκιμασία κάθε λίγους μήνες, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κόψει αυτές τις συνήθειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk