Η πολιτικο-στρατιωτική χούντα που κυβερνά την Αίγυπτο τούς ανέτρεψε με πραξικόπημα. Οι διαδηλώσεις τους, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, πνίγονται σε λουτρό αίματος. Κι όμως, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου μετρούν χιλιάδες νεκρούς από τις τάξεις τους, επικαλούμενοι τη δημοκρατική νομιμότητα ενώ ονειρεύονται ένα αυστηρό, σουνιτικό, ισλαμικό καθεστώς.
Πόσο δημοφιλής είναι πλέον η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο; Αυτό το ερώτημα θέτει σε πρόσφατο άρθρο του το βρετανικό BBC, αναλύοντας τους λόγους που ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κέρδισαν όλες τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, πλέον οι ίδιοι και ο ηγέτης τους, ο πραξικοπηματικά ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, βρίσκονται σε κατάσταση διωγμού.
«Πώς γίνεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα που σχημάτισε την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Αιγύπτου να μετράει τώρα νεκρούς οπαδούς, να βλέπει τους ηγέτες της να τίθενται υπό κράτηση, τη νομιμότητά της να τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση και να έρχεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής του στρατού; Πώς κατάφερε ο στρατός να το επιτύχει αυτό στο όνομα της «λαϊκής απαίτησης»; Και γιατί εκατομμύρια Αιγύπτιοι έχουν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας;» διερωτάται ο Νίκολας Γουέιντ, αναλυτής του BBC σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Και απαντά: «Ενώ οι εκλογές ήταν σημάδι πολιτικής νίκης για την Αδελφότητα, δεν ήταν απόδειξη καθολικής δημοτικότητας. Οι οπαδοί της Αδελφότητας ήταν σημαντικά λιγότεροι (σ.σ.: από όσο πίστευαν κάποιοι πριν από τις εκλογές) και ταυτόχρονα υπήρχε μεγαλύτερη πόλωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σε σχέση με το συμπέρασμα που εξάγεται από την εκλογική επιτυχία».
Το βρετανικό δίκτυο παραθέτει αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Αίγυπτο μαζί με την πολιτική τους «μετάφραση». Τι σημαίνουν δηλαδή για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Συνταγματικό δημοψήφισμα, Μάρτιος 2011
Οι Αιγύπτιοι κλήθηκαν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα ανάμεσα στην αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος και την αντικατάστασή του από ένα νέο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, η οποία και επικράτησε συγκεντρώνοντας το 77% των ψήφων. Ωστόσο το γεγονός πως μόνο το 41% του εκλογικού σώματος προσήλθε σε αυτές τις εκλογές καθώς και το ότι τα δημοψηφίσματα αφορούν ζητήματα και όχι πολιτικά κόμματα σημαίνει πως είναι λάθος να θεωρηθεί το αποτέλεσμα νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Βουλευτικές εκλογές, Νοέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012
Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κέρδισε το 43% των εδρών στην Κάτω Βουλή, συγκεντρώνοντας το 37,5% των ψήφων. Αλλα, ακόμη πιο συντηρητικά ισλαμιστικά κόμματα (σαλαφιστές) απέσπασαν το 25% των εδρών. Το FJP απέκτησε αρκετή δύναμη ώστε να επηρεάζει τη νομοθετική διαδικασία, αλλά σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα και την προσέλευση των ψηφοφόρων (που ανήλθε στο 52% του εκλογικού σώματος), δεν προκύπτει αυξημένη δημοτικότητα.
Εκλογές για το Συμβούλιο της Σούρα, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2012
Το FJP αναδείχθηκε και πάλι το πρώτο κόμμα, αυτή τη φορά στις εκλογές για την Ανω Βουλή, κερδίζοντας το 58% των εδρών και συγκεντρώνοντας το 45% των ψήφων. Αλλά η προέλευση των ψηφοφόρων ήταν ελάχιστη: μόλις 10%.
Προεδρικές εκλογές, Ιούνιος 2012
Ο Μόρσι, εκπροσωπώντας το FJP, συγκέντρωσε λιγότερο από ένα τέταρτο των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 51,7%, κατάφερε να αποσπάσει την καλύτερη εκλογική επίδοση του κόμματος. Αντίπαλός του, όμως, στον δεύτερο γύρο ήταν ο Αχμάντ Σαφίκ, πρώην πρωθυπουργός, συνάδελφος και στενός φίλος του Μουμπάρακ. Αρα, έναν χρόνο μετά την καθαίρεση του τέως δικτάτορα, το 48% των Αιγυπτίων προτίμησε έναν συνεργάτη του Μουμπάρακ (!) παρά τον Μόρσι.
Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα, Δεκέμβριος 2012
Πολλές φιλελεύθερες και χριστιανικές ομάδες που συμμετείχαν στην επιτροπή σύνταξης του νέου Συντάγματος μποϊκόταραν το δημοψήφισμα διαμαρτυρόμενοι ότι οι ισλαμιστές «καπέλωσαν» τη διαδικασία. Ο Μόρσι δεν αντέδρασε και έθεσε υπό τη λαϊκή ψήφο το ισλαμιστικό «του» Σύνταγμα, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με ποσοστό 64% υπέρ και 35% κατά. Ομως η προσέλευση των αιγυπτίων ψηφοφόρων ήταν μόλις 33%.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις πέντε αυτές αναμετρήσεις αποδεικνύει, σύμφωνα με το BBC, πως ο αριθμός των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μεν σημαντικός, αλλά ποτέ οι Αιγύπτιοι δεν τους στήριξαν μαζικά.
«Με την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων να αμφισβητείται και με τα εκλογικά δεδομένα να μπορούν να ερμηνευθούν με ποικίλους τρόπους, δεν μπορεί να υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση για το πώς μέσα σε μερικές εβδομάδες οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρέθηκαν από ηγέτες κατατρεγμένοι. Iσως όμως εξηγείται γιατί κάποιοι Αιγύπτιοι πανηγύρισαν αντί να σοκαριστούν με αυτή την ανατροπή» καταλήγει το BBC.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus