Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 –2013», ύψους 2.100.000 ευρώ, για την απασχόληση 445 ανέργων επιστημόνων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, εξειδικευμένων σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, που υπέβαλλε στο Υπουργείο Εργασίας , εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, απευθύνεται σε άνεργους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους), σε τοπογράφους μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι θα προσληφθούν στον Οργανισμό με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Οι επιστήμονες θα ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, σε διοικητικές και ελεγκτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για την εξάμηνη συμμετοχή τους προβλέπεται επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 4.285 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για ασφαλιστική κάλυψη και επαγγελματικού κινδύνου, για κάθε ωφελούμενο. Οι άνεργοι επιστήμονες, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε εξειδικευμένες θέσεις, θα πιστοποιηθούν για την εργασιακή εμπειρία που θα αποκτήσουν.
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://www.opekepe.gr) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια συμμετοχής αναφέρονται αναλυτικά στο τεύχος της πρόσκλησης.
«Μετά την πρόσληψη 100 ερευνητών στον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προχωράμε σε πρόγραμμα απασχόλησης 445 νέων επιστημόνων, σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο, υλοποιώντας τη βούλησή μας να ενισχύσουμε το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό στον τομέα της γεωργίας και της γεωργικής έρευνας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργός, είναι διττός. «Η γεωργία ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καταπιάνονταν με το γεωργικό τομέα με την ευρύτερη έννοια. Είναι λοιπόν μεγάλη ευκαιρία τώρα και ταυτόχρονα, ανάγκη να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας με έναν μονιμότερο τρόπο, με έναν τρόπο δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης. Και αυτό κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε νέους επιστήμονες, μορφωμένους, κατόχους πτυχίων να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας, γιατί δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας χάνουμε τον «αφρό» αυτής της κοινωνίας. Οφείλουμε να τους κρατήσουμε εδώ και να τους αξιοποιήσουμε προς όφελος της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας», επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.