Εβδομάδα έντασης ξεκινά στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Την Τετάρτη 9 του μήνα εκπνέει το «τελεσίγραφο» του υπουργείου Παιδείας προς τα οκτώ πανεπιστήμια (Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης και Οικονομικό Αθηνών) για να λάβει τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, αλλά οι διοικήσεις τους δεν τα έχουν συγκεντρώσει. Τα μεγάλα Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο και Μετσόβιο) θα είναι προφανώς οι «αδύναμοι κρίκοι» στην επικείμενη δικαστική διαμάχη, καθώς θεωρείται αδύνατο με τις διοικητικές τους υπηρεσίες κλειστές να συγκεντρώσουν τα στοιχεία σχεδόν 1.000 υπαλλήλων έκαστο, να τα ψηφιοποιήσουν και να τα παραδώσουν στο ΑΣΕΠ για μοριοδότηση πριν από την ερχόμενη Τετάρτη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι πάντως αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για πέμπτη εβδομάδα, δυσχεραίνοντας έτσι τις προσπάθειες παράδοσης των στοιχείων.
Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, καθώς ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια, με την… κωδική φράση: «Επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου».
Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν υπονοήσει ότι η επιλογή των διοικητικών υπαλλήλων τους έγινε αδιαφανώς και έχουν ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τα κριτήρια και τις επιστημονικές εκθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε. Κατέθεσαν παράλληλα αίτηση αναστολής και ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ, και μάλιστα έφθασαν ως τον Αρειο Πάγο, ζητώντας την παρέμβαση της Εισαγγελέως κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη για να παρακαμφθεί η άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους δεχθεί…
Είναι σαφές ότι η κατάσταση οδηγείται στα άκρα, ενώ δεν είναι απίθανες οι διώξεις κατά των υπευθύνων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων εντός της εβδομάδας για «παράβαση καθήκοντος». Λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, τα οκτώ πανεπιστήμια της χώρας είναι επί έναν μήνα κλειστά και έχουν δοθεί παρατάσεις στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών τους αλλά και στην έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.
Εκνευρισμό προκαλεί αυτή η κατάσταση στο κτίριο του Αμαρουσίου. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου μιλώντας στο «Βήμα» δήλωναν ότι για την εικόνα αυτή ευθύνονται αποκλειστικά οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που ανοιχτά επέλεξαν επικοινωνιακού τύπου αποφάσεις για συμβολική αναστολή και των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων. Από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις των ΑΕΙ δηλώνουν ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους και πλέον απομένει να προσφύγουν στην Αστυνομία, μέθοδος που, όπως είναι γνωστό, ισοδυναμεί με «κακούργημα» στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ειδικά στο Πολυτεχνείο, η κεντρική πύλη του οποίου έχει καταληφθεί εδώ και ημέρες από φοιτητές, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
«Εμείς, όταν σχεδιάζουμε ένα σύστημα λειτουργίας, έχουμε προβλέψει συντελεστές ασφαλείας για την περίπτωση που δεν θα δουλέψει. Εδώ ποιοι συντελεστές έχουν προβλεφθεί;» έλεγε πρόσφατα στο «Βήμα» πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος τάσσεται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, αλλά βλέπει αδιέξοδο. Οπως λέει, ακόμη και αν ερχόταν η Αστυνομία, θα έπρεπε μετά να παραμείνει, διότι οι καταλήψεις θα ξεκινούσαν αμέσως. Και σίγουρα κανένας δεν θα ήθελε πανεπιστήμια με μόνιμη αστυνόμευση. «Πρέπει τα πανεπιστήμια να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο Παιδείας» σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος.
«Είμαστε μπροστά σε μερικό αδιέξοδο και πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. «Πρέπει να δοθεί μια παράταση, καθώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις πολύ έντονες» προσθέτει.
Στην Κρήτη πάντως το κλίμα έχει αντιστραφεί και οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του φαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τερματιστούν ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σύγκλητος του οποίου δεν ανέστειλε καμία λειτουργία, ο πρύτανής του κ. Κώστας Γάτσιος αναφέρει ότι από την έκθεση αυτοαξιολόγησης δεν προέκυψε κανένα πλεόνασμα υπαλλήλων και αναρωτιέται πώς το υπουργείο διαπίστωσε ότι έχει πλεόνασμα 35 υπαλλήλων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ